© Sven Dillen

Na 20 jaar stevenen we opnieuw af op Limburgse hittegolf in mei

Met een maximumtemperatuur van 25,6 graden afgelopen donderdag in Kleine-Brogel lijkt niets een Limburgse hittegolf nog in de weg te staan. “Een hittegolf in deze lentemaand is hoogst uitzonderlijk, maar niet uniek”, zegt meteoroloog Matthijs van der Linden van Meteovista. De laatste keer dat het kwik in Limburg in mei vijf dagen op rij boven de 25 graden uittorende, waarvan drie boven de 30, dateert al van 1998. Intussen heeft Natuur en Bos door de aanhoudende droogte brandfase oranje voor Limburg afgekondigd. Ook de brandtorens worden bemand.

Ruben Steegen

De weermodellen gaven al een tijdje aan dat Limburg rekening mocht houden met een regionale hittegolf, maar sinds vrijdagochtend lijkt het zomerse weerfenomeen een zekerheid. “Veel hing af van de maximumtemperatuur op donderdag”, zegt HBvL-weerman Michel Nulens. “Als we die 25 graden toen niet hadden gehaald, hadden we de hittegolf op onze buik kunnen schrijven.”

Onder een stralende zon klom het kwik donderdag in het KMI-weerstation van Kleine-Brogel naar een zomerse 25,6 graden, waarmee het startschot voor een regionale hittegolf was gegeven. “Vandaag halen we gemakkelijk 27 graden en vanaf zaterdag lijkt het kwik drie dagen lang de tropische grens van 30 graden te doorbreken. Daarmee zijn alle voorwaarden voor een hittegolf vervuld.”

Uitzonderlijk, maar niet uniek

Dat dergelijke hitte in mei niet normaal is, wordt snel duidelijk als we kijken naar de normale temperatuur voor deze tijd van het jaar. “Die bedraagt 19,4 graden, de volle elf graden minder dan waar we dit weekend van profiteren.”

“Een hittegolf in mei is hoogst uitzonderlijk, maar niet uniek”, weet meteoroloog Matthijs van der Linden van Meteovista. De laatste keer dat onze provincie zo vroeg op een hittegolf werd getrakteerd, dateert van mei 1998. “Toen ging het om een landelijke hittegolf die zes dagen aanhield”, zegt KMI-weerman David Dehenauw. “In mei hebben we in Ukkel, het centrale meetstation van het KMI, nog maar twee hittegolven gehad sinds het begin van de metingen: in 1922 en 1998. Voor Limburg zullen dat er ongetwijfeld meer zijn, maar die gegevens worden niet bijgehouden. Doordat de maxima in Ukkel donderdag onder de 25 graden bleven, lopen ze daar trouwens ook dit keer de hittegolf mis.”

Onweer

100% zeker is Nulens trouwens nog niet van de Limburgse hittegolf. “Er blijft een kleine kans dat onweersbuien op zondag roet in het eten strooien. Het Amerikaanse model berekent die al vanaf ’s middags boven onze provincie. In dat geval zal het kwik moeite hebben om de dertig graden te bereiken. Alle andere modellen voorzien de buien later, en dan is er geen enkel probleem. Voorlopig ga ik er dus van uit dat de hittegolf een feit is: 85% zeker, maar uit voorzorg hou ik nog een slag om de arm.”

Maandagavond nadert een koufront ons land en zetten de temperaturen een stapje terug. Dinsdag halen we dan maxima rond 24 graden. “Iets frisser, maar nog altijd zeer aangenaam lenteweer.”

Het stralende weer van de voorbije dagen heeft ook tot gevolg dat de natuur uitdroogt. Vrijdagochtend kondigde Natuur en Bos daarom brandfase oranje af voor Limburg, wat wijst op “hoog gevaar.” De brandweer en bosbeheerders zijn extra waakzaam en ook de Limburgse brandtorens worden bemand.