Direct naar artikelinhoud

Na Polen schrapt ook Groot-Brittannië 'Ruslandjaar'

Groot-Brittannië ziet af van verdere culturele uitwisselingen en andere evenementen die dit jaar samen met Rusland waren gepland. Het Britse 'Ruslandjaar' is van de baan, zo berichtte het Russische persbureau Interfax vandaag.

Cameron en Poetin bij de G8 in juni 2013

Vorig jaar had Nederland een Ruslandjaar met extra aandacht voor de betrekkingen tussen beide landen. Dat ging met een aantal incidenten gepaard, zoals de arrestatie van een Russische diplomaat in Scheveningen en de daarop volgende mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou.

Zo'n Ruslandjaar stond in 2015 voor Polen en Rusland op de agenda, maar dat is afgelopen week door Warschau geannuleerd. De Poolse autoriteiten vonden het in de huidige omstandigheden ongepast. Zij verwezen onder meer naar de steun van Rusland aan separatisten in Oost-Oekraïne en het neerhalen van het Maleisische vliegtuig anderhalve week geleden.

'Cultuur moet kunst en toeschouwers verbinden, er moet een goede atmosfeer zijn', zei de regeringswoordvoerster in Warschau. Poolse kunstenaars hadden de regering in Warschau opgeroepen het Ruslandjaar te annuleren of in ieder geval uit te stellen.