Johnson niet, maar wie kan Cameron dan wel opvolgen?

Tot 13 uur deze middag konden de conservatieve parlementsleden zich kandidaat stellen om David Cameron op te volgen als partijleider. Boris Johnson haakte alsnog onverwacht af. Wie zijn de kanshebbers? Een overzicht.

Theresa May

De huidige minister van Binnenlandse Zaken Theresa May geldt als favoriete na het afhaken van Boris Johnson. May talmde tot vandaag, donderdag om haar kandidatuur aan te kondigen. Ze doet dat via een gastbijdrage in de krant The Times. In het artikel haalt ze ook uit naar Johnson en zijn bevoorrechte achtergrond, en spreekt ze zich uit tegen de "figuren van Westminster" die nooit ontberingen hebben gekend en die denken dat het regeren van een land "een spel is".

De 59-jarige May kantte zich naar aanloop van het referendum tegen de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en stond daarbij aan de zijde van Cameron, al bleef ze tijdens de campagne veeleer op de achtergrond. Ze staat bekend als een gematigd figuur die streeft naar eenheid. May geniet de steun van Jeremy Hunt, de minister van Volksgezondheid die "serieus overwoog" om mee te doen, maar alsnog afhaakte.

AP2010

Michael Gove

Op de valreep diende ook minister van Justitie Michael Gove zich aan als kandidaat. Waar Gove eerder nog had laten weten Boris Johnson te willen steunen, verraste hij vanmorgen met zijn kandidatuur: "Ik wou eerst een team helpen bouwen rond Boris Johnson, maar kwam tot de conclusie dat Boris niet over het nodige leiderschap beschikt om een ploeg te smeden die opgewassen is tegen de zware taak die ons te wachten staat", schrijft Gove in The Guardian - enkele uren later trok Johnson zich dus terug als kandidaat.

Over zichzelf schrijft Gove dat hij een open en positief debat wil over de weg die het VK nu moet inslaan. "Wat ook de uitkomst is van dat debat, ik zal dat aanvaarden. In de volgende dagen zal ik mij plannen voor het VK uitvouwen, in de hoop dat het eenheid en verandering kan brengen."

Stephen Crabb

Minister van Werk en Pensioenen Stephen Crabb was de eerste die zich officieel kandidaat stelde. De 43-jarige politicus kondigde aan dat hij van het thema immigratie het speerpunt wil maken in de uittredingsonderhandelingen met de Europese Unie. Crabb wordt beschouwd als een outsider en zijn kansen worden dan ook minder hoog ingeschat dan die van May. Hij kan wel al rekenen op de steun van de Britse minister van Handel Sajid Javid die eveneens tegen de brexit campagnevoerde.

Andrea Leadsom

Ook Minister van Energie Andrea Leadsom voegde zich alsnog bij de kandidaten. Op Twitter schrijft ze: "Verheugd om aan te kondigen dat ik meedoe voor het leiderschap bij de Conservatieven." Ze voegt eraan toe: "De brexit biedt opportuniteiten, laten we er het beste van maken!" met de hashtag #FreshStart. Gisteren had Leadsom al laten weten dat wat haar betreft, de brexit er ook daadwerkelijk moet komen. Ze noemt het haar "absolute prioriteit". Leadsom was ook een felle campaigner voor een brexit in de aanloop naar het referendum.

Liam Fox

Ook de voormalige Britse minister van Defensie Liam Fox heeft ambitie en gaat voor het leiderschap van de partij. Dat is geen verrassing. Fox had eerder al gezegd dat hij met het idee speelde en dat hij de mogelijkheid niet uitsloot. Fox is echter geen onbesproken figuur. In 2011 moest hij zijn ontslag indienen als minister van Defensie na enkele schandalen over belangenconflicten. Hij kwam onder meer onder vuur te liggen omdat hij een vriend liet deelnemen aan bepaalde regeringsactiviteiten hoewel die geen officiële functie had.

Wat gebeurt er nu?

De aanduiding van een nieuwe partijleider gebeurt in twee stappen. Als er meer dan drie kandidaten zijn, stemmen de parlementsleden tot er nog twee overblijven. Het zijn dan de partijleden die per brief de finale keuze bepalen. Uiterlijk 2 september wordt een nieuwe leider verkozen, op 9 september volgt de uitslag.

De nieuwe premier zal alle belangrijke beslissingen in verband met de brexit moeten nemen. Intussen wordt er wel een task force opgericht die het voorbereidend werk daarvoor moet doen en adviezen moet opstellen.

Meest gelezen