Direct naar artikelinhoud
Live

Teruglezen - Drie redenen voor het succes van IJsland

Geen EK-voetbal in Frankrijk. Gelukkig genoeg randzaken om ons nog een dagje bezig te houden. Bovendien werd er - als het droog blijft - volop getennist op Wimbledon. Lees alle sportontwikkelingen van de dag terug in dit liveblog.

Selectie van IJsland viert feestBeeld anp

21:36 woensdag 29 juni 2016

Echt ja? De Portugese bondscoach Fernando Santos denkt dat de kansen donderdag in de wedstrijd tegen het Poolse voetbalelftal voor beide teams gelijk zijn. Vinden wij een beetje zwak. Maar goed. 'Het is een wedstrijd tussen twee goede teams die de halve finale willen bereiken. Ik denk dat wij doorgaan en mijn Poolse collega denkt dat zij doorgaan. Er zijn geen favorieten. De kansen zijn fiftyfifty.'

Tot zover het zelfvertrouwen en de winnaarmentaliteit van de Portugezen (inderdaad, niet onze favoriete ploeg, weet u nog: de battle of Nuremberg in 2006).

21:11 woensdag 29 juni 2016

Het is toch iedere avond weer wennen. Geen EK-wedstrijd. We willen even van de gelegenheid gebruik maken om toch nog even de IJslanders in het zonnetje te zetten.

99,8 procent van de bevolking zag het nationale elftal winnen van Engeland. Zo'n 10 procent van de bevolking is in Frankrijk. En zo zijn er nog wel wat leuke cijfers op een rij te zetten.

Rest wel nog de vraag: hoe kan het dat zo'n klein land zo ver komt (vergeet niet dat ook Oranje twee keer verloor in de kwalificatiereeks)? Tot 1957 werd op het eiland nog gevoetbald op verbrokkeld lava. Wij vonden drie verklaringen voor het succes van de kwartfinalist. Welk dat zijn, leest u hier.

Twitter bericht wordt geladen...

20:25 woensdag 29 juni 2016

Vinden we aardig: de Belgische bondscoach Marc Wilmots gunt zijn internationals Michy Batshuayi en Thomas Meunier zozeer een transfer naar een Europese topclub, dat ze tijdens het EK mogen onderhandelen. Batshuayi kan de overstap maken van Olympique Marseille naar Chelsea, voor Meunier lonkt een overgang van Club Brugge naar Paris Saint-Germain.

'Of ik die transferbeslommeringen gepast vind zo kort voor een erg belangrijke wedstrijd? Ik vind dat top. De spelers worden beloond voor hun werk en kunnen zich zowel sportief als financieel verbeteren', zei Wilmots woensdag in het dagelijkse perspraatje.

Over sterspeler Eden Hazard zijn er nog twijfeld. 'Ik hoop dat Eden donderdag wel kan meetrainen, maar zeker weet ik dat dus niet', aldus Wilmots. 'Hij voelt nog steeds iets aan de dij, ik kan nu echt niet zeggen of het zal gaan. De medische staf doet zijn werk, we wachten af.'

Fit of niet fit, Wilmots wil Hazard opstellen tegen Wales in de kwartfinales. 'Of Eden vrijdag kan spelen zonder donderdag te trainen? Dat kan ja, dat zou ik dan met hem moeten bespreken, maar wat zijn conditie betreft is er zeker geen probleem.'

Michy Batshuayi tijdens zijn salto na de 2-0 van BelgiëBeeld anp

19:38 woensdag 29 juni 2016

Heerlijke partijtje: Willis tegen Federer op Center Court. 'Het is een Marco Borsato-lied, zo zoet als fondant', zo beschreef onze tennisverslaggever Robert Missét het verhaal van Marcus Willis. Zou niet onze woordkeuze zijn. Een prachtig verhaal is het wel. Instant cultheld. De eerste televisiefilm zal niet lang op zich laten wachten.

Ja, tegen Federer had hij natuurlijk geen kans. Maar een glimlach konden we niet onderdrukken als we het ongeloof in de ogen van Willis zagen bij ieder punt. Willis, een 25-jarige linkshandige leraar tennis op de Warwick Boat Club. 772ste op de wereldranglijst. Jarenlang speelde Willis, die door vrienden Cartman (naar de bekende figuur uit de tekenfilmserie South Park) werd genoemd vanwege zijn lichte overgewicht, anoniem zijn potjes tennis. Zijn vrienden zorgden ook voor een onvergetelijke sfeer op de tribunes, waar de Britten zeldzaam partij tégen Federer kozen.

'Ik ben klaar, maar heb wel een paar bier verdiend', reageerde Willis, die door zijn opmerkelijke prestatie 50.000 pond (ruim 60.000 euro) prijzengeld tegemoet kan zien en bovendien ruim driehonderd plaatsen zal stijgen op de wereldranglijst.

Marcus WillisBeeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

18:57 woensdag 29 juni 2016

Igor Sijsling is woensdag in de eerste ronde van Wimbledon uitgeschakeld door verlies in drie sets tegen de Tsjech Jiri Vesely: 6-2 6-4 7-6 (7). Dat zagen we al een beetje aankomen. De Amsterdammer heeft te vaak gedemonstreerd dat hij geen vijfsetter aankan. Na een uur vloeit meestal de energie uit zijn lichaam, omdat Sijsling niet de keuzen van een topsporter heeft gemaakt. Het geldt voor de meeste Nederlandse tennissers.

De partij van Sijsling begon dinsdag, maar werd na iets meer dan twee sets afgebroken wegens de regen in Londen en uitgesteld naar woensdag. Ook vandaag werd de wedstrijd geteisterd door het slechte weer en moesten de spelers weer uren in de kleedkamer wachten. Bij een 4-3-stand in de derde set keerden de kemphanen aan het eind van woensdagmiddag terug op de baan. De derde set werd beslist in een tiebreak. Sijsling nam daarin een 4-0-voorsprong maar gaf de set alsnog weg met 9-7 in de tiebreak.

Hier meer over de huidige generatie Nederlandse tennissers: Gaat het alleen nog om centjes schrapen of om dromen te realiseren? De tijd begint te dringen voor deze generatie (+)

Igor Sijsling op WimbledonBeeld anp
Na een uur vloeit meestal de energie uit zijn lichaam, omdat Sijsling niet de keuzen van een topsporter heeft gemaakt

17:34 woensdag 29 juni 2016

De partij van Kiki Bertens tegen de Duitse Mona Barthel op Wimbledon gaat niet meer door. Regen. Op het eveneens door regen geteisterde Rolland Garros was ze goed. Dus, opportunistisch als we zijn, zien we dit ook maar als een gunstig voorteken.

Tennisverslaggever Robber Misset over de kansen van Kiki: 'Sinds Roland Garros staat ze met veel meer vertrouwen en schwung op de baan. Dat zag je ook in haar eerste partij hier, tegen een tegenstandster die meteen snoeihard begint te slaan. Bertens blijft rustig en raakt niet in paniek. Zoals Raemon Sluiter zei: het lijkt wel alsof ze al jaren tot de top 25 van de wereld behoort.'

17:17 woensdag 29 juni 2016

Zelfs toen de Ieren eruit vlogen tegen de Fransen bleven ze zingen en dansen. Het hele toernooi verschenen er aandoenlijke filmpjes van Ieren die zongen voor baby's in de bus/politieagenten/een jonge vrouw in de straat. Ze ruimden de pleinen op, gaven geld aan een man wiens auto was beschadigd. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Erg fijn tijdens een toernooi waarin Russische en Engelse hooligans zich ernstig hebben misdragen. En goed gedrag moet beloond worden, moet Anne Hildaldo, de burgemeester van Parijs gedacht hebben. Voor hun sportiviteit krijgen de supporters van Ierland de 'la Médaille Grand Vermeil de la Ville de Paris'.

Ierse fans vieren feest ondanks de 2-1 verliespartij tegen FrankrijkBeeld anp
Anne Hidalgo, burgemeester van ParijsBeeld anp

17:02 woensdag 29 juni 2016

Zo'n EK is ook altijd een etalage: spelers die uitblinken worden al snel miljoenen meer waard en kunnen kiezen uit verschillende clubs. Wat wij zo'n fijne voetballer vonden: Michy Batshuayi, Belg in dienst van Olympique Marseille. Hij scoorde het afgelopen seizoen in alle competities 23 keer. Afgelopen zondag zorgde hij in de achtste finale van het EK tegen Hongarije (4-0) vlak na zijn invalbeurt nog voor de bevrijdende 2-0. Batshuayi stond toen welgeteld 96 seconden in het veld.

De 22-jarige spits tekent volgens de Franse sportkrant L'Equipe een contract voor vijf seizoenen bij Chelsea, waar hij ploeggenoot wordt van zijn landgenoten Eden Hazard en Thibaut Courtois.

15:40 woensdag 29 juni 2016

Niet alleen sporters als Neymar en Ronaldo en Nuis en Verstappen (zie eerdere berichten) nemen het graag op een opmerkelijke manier tegen elkaar op. Ook toernooien sturen soms uitdagingen over en weer.

Wimbledon bijvoorbeeld, heeft de term wimbleskills in het leven geroepen. Speciaal voor tennissers en voetballers die hun kunsten willen vertonen met de bal. En wat blijkt? Zelfs de besten zien die uitdaging zitten.

Vandaag stuurde de UEFA een videobericht naar het twitteracount van Wimbledon: 'uitdaging aangenomen, Makélélé en Karembeu hebben wimbleskills'.

Benieuwd naar wat zij, Willis, Nishikori, Federer en Murray zoal kunnen met een tennisbal, naast dat wat ze doorgaans laten zien? Bekijk het in onderstaande filmpjes.

Neymar.Beeld photo_news

Twitter bericht wordt geladen...

15:01 woensdag 29 juni 2016

Neymar en Ronaldo (niet Cristiano maar ‘Het Fenomeen’) zijn al dagen verwikkeld in een wedstrijdje wie is de beste. Aangespoord door PokerStars bij wie de Braziliaanse stervoetballer van Barcelona regelmatig een kaartje legt, daagde Neymar in een filmpje op social media zijn legendarische landgenoot uit.

In het filmpje is te zien hoe Neymar met een schitterende voetbeweging de bal in de kofferbak van een auto weet te krijgen. De 24-jarige Braziliaan, die binnenkort met de Canarinha begint aan de voorbereiding voor de Spelen in Rio, vergezelde de beelden met een prikkelende vraag: 'Wat heb jij in huis Ronaldo?'

Een reactie liet niet lang op zich wachten. De 39-jarige oud-voetballer van onder meer PSV en Barcelona poste een filmpje waarin hij de bal in een cabriolet schiet. De actie van Ronaldo is extra indrukwekkend aangezien de auto wegrijdt als de Braziliaan schiet. Met een keurige stuit verdwijnt de bal niettemin op de achterbank. ‘Deze is beter’, zei de voormalige Braziliaanse wereldkampioen.

Nu heeft Neymar weer gereageerd met een filmpje. Eerst houdt hij een aantal keer de bal hoog. Daarna legt hij de bal in de nek om nogmaals wat met de bal te jongleren. En dan volgt een verassing: Neymar haalt verwoestend uit en schiet een overvliegende drone uit de lucht.

We kunnen nu al niet wachten op het antwoord van Ronaldo.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

14:41 woensdag 29 juni 2016

Op deze voetballuwe dag toch even wat voetbalnieuws: Dennis Bergkamp zit komend seizoen niet meer als assistent-trainer op de bank bij Ajax. Dat heeft hij bij de nieuwe hoofdcoach Peter Bosz aangegeven. Bergkamp wil meer tijd in individuele spelers steken.

14:05 woensdag 29 juni 2016

Igor Sijsling, Robin Haase en Kiki Bertens wachten tot het droog wordt in Londen, maar ondertussen is er ook ander tennisnieuws: Thomas Schoorel beëindigt zijn loopbaan.

De 27-jarige tennisser, in 2011 stond Schoorel op plaats 94 van de wereldranglijst, werd de laatste jaren geplaagd door blessures. Hij stopt nu vanwege een nieuwe heupblessure.

Thomas Schoorel tijdens een Davis Cupduel in 2012.Beeld reuters

13:55 woensdag 29 juni 2016

Een race tussen een van ‘s werelds snelste schaatsers en een van de beste coureurs? Die zou er zomaar kunnen komen. Als het aan Kjeld Nuis ligt, neemt hij het op tegen Max Verstappen.

Nuis, die bekendstaat als een durfal, reageerde via Twitter op een internetoproep van Verstappen, waarin de 18-jarige coureur fans uitdaagt het tegen hem op te nemen. ‘Hey Max, kom tegen mij racen dan van de winter op het ijs!’, stuurde Nuis.

Tegen de website schaatsen.nl laat Nuis weten dat hun gezamenlijke sponsor serieus werk maakt van de uitdaging.

Nuis is overigens niet de eerste schaatser die zoekt naar bijzondere concurrentie. Een jaar geleden stuurde Ireen Wüst een bericht naar Dafne Schippers. Of ze niet een wedstrijdje over 100 meter konden doen? De een op het ijs, de ander op het rode tartan.

De directeur van Papendal had destijds aangegeven in te zijn voor zo’n plan, maar Schippers weigerde. Van haar hoeft al die circus niet, ze heeft het druk genoeg met de circus van media die tegenwoordig standaard met haar lijkt mee te reizen.

Twitter bericht wordt geladen...

Kjeld Nuis (links) en Max Verstappen.Beeld ANP/AFP

Twitter bericht wordt geladen...

13:38 woensdag 29 juni 2016

Het is dat Messi zijn afscheid bij Argentinië aankondigde na de verloren finale van de Copa América tegen Chili. Anders was er nog heel lang nagepraat over het waardeloze optreden van scheidsrechter Heber Lopes. De Braziliaan floot warrig, blunderde zelfs op zijn tijd en vond het onder meer met twee rode kaarten nodig om een hoofdrol voor zich op te eisen waardoor de wedstrijd nooit echt kon losbranden.

Die drang naar aandacht heeft Lopes nog bijna lelijk opgebroken. De afgelopen dagen doken op sociale media foto’s op waarop de arbiter te zien zou zijn met twee wulpse vrouwen. Chileense dames ook nog. Op de ene foto zou hij feestend te zien zijn in een nachtclub. Op de andere ligt hij naakt met de twee vrouwen op een bed.

De foto’s gingen direct viraal op social media in Zuid-Amerika. Vooral omdat Lopes een verleden heeft wegens beschuldigingen van omkoping. Ruim tien jaar geleden werd hij aangeklaagd omdat hij wedstrijden zou hebben verkocht. Uiteindelijk werd Lopes vrijgesproken na bemiddeling door de toenmalige voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond Ricardo Teixeira. Pikant detail: Teixeira is ook de ex-schoonzoon van de voormalige FIFA-voorzitter João Havelange en zelf aangeklaagd in de grootschalige corruptiezaak rond de wereldvoetbalbond.

Maar terug naar scheidrechter Lopes. Hij blijkt het slachtoffer te zijn geworden van een persoonsverwisseling. Niet de scheidsrechter maar de Paraguayaanse zakenman en drugshandelaar Jorge Rafaat, die eerder deze maand werd doodgeschoten, was op de bewuste foto’s te zien.

Enkele media hebben al excuses aangeboden voor de vergissing.

Teruglezen - Drie redenen voor het succes van IJsland
Beeld Facebook
Teruglezen - Drie redenen voor het succes van IJsland
Beeld reuters

13:24 woensdag 29 juni 2016

Er zijn sporters bij wie alles afhankelijk is van de tijd. Schaatsers bijvoorbeeld, berekenen op een wedstrijddag tot op de minuut wanneer ze een krentenbol moeten eten, wanneer de warming-up begint en hoe laat ze hun tas inpakken voordat ze naar de ijsbaan gaan.

Bij tennissers is dat duidelijk anders. Zij zijn, mits ze op een overdekt centre court kunnen beginnen, afhankelijk van het weer. En in Engeland regent het momenteel, dus alle tijd voor een tweet inclusief foto, dacht Robin Haase.

Twitter bericht wordt geladen...

12:50 woensdag 29 juni 2016

Nacer Bouhanni doet niet mee aan de Tour de France. De Franse wielrenner van Cofidis meldde zich woensdag af wegens een handblessure die hij afgelopen weekeinde opliep. Bouhanni werd in zijn hotel in Ecole Valentin nabij Besançon uit de slaap gehouden door luidruchtige mannen, en gaf er één een rake klap. Daarbij liep Bouhanni een wond op die moest worden gehecht. De blessure blijkt nu zo ernstig dat hij niet op tijd fit is voor de start van de Tour.

Bouhanni heeft er in het verleden geregeld laten doorschemeren na zijn actieve wielercarrière te willen proberen om professioneel bokser te worden. De Franse topsprinter was een sterke vechter in zijn jeugd, voordat hij voor het fietsen koos. Wel past Bouhanni nog ieder jaar het boksen in zijn trainingsschema voor de winterperiode.

De plaats van de 25-jarige Bouhanni bij Cofidis wordt ingenomen door Nicolas Edet. De 28-jarige Fransman is gespecialiseerd in klimmen. De afzegging van Bouhanni is een grote tegenvaller voor Cofidis. Het team was grotendeels samengesteld om Bouhanni in de sprint bij te staan.

Bouhanni raakte vorige maand nog in opspraak bij Critérium du Dauphiné toen hij zijn concurrent Alexander Kristoff tijdens een sprint op een kopstoot trakteerde.

Twitter bericht wordt geladen...

Teruglezen - Drie redenen voor het succes van IJsland
Beeld EPA
Teruglezen - Drie redenen voor het succes van IJsland
Beeld photo_news

12:12 woensdag 29 juni 2016

We zullen het eerlijk toegeven. Ook wij moesten even knipperen met de ogen: de Champions League is weer van start. Een maand nadat Sergio Ramos namens Real Madrid triomfantelijk de beker omhooghield in Milaan, zijn de bescheidenste Europese voetbalclubs begonnen aan het miljoenenbal. De kampioenen van Estland, Andorra, San Marino, Malta, Armenië, Gibraltar, de Far Oer-eilanden en Wales (het land dat het zo verrassend goed doet op het EK en vrijdag tegen België speelt in de kwartfinales) hebben hun eerste wedstrijden afgewerkt.

De Est Rauno Alliku scoorde de allereerste treffer van deze jaargang van de Champions League. Alle ploegen waren redelijk aan elkaar gewaagd in de heenwedstrijden van de eerste speelronde. Dat belooft dus wat voor de returns volgende week dinsdag en woensdag.

De uitslagen op een rij:

Flora Tallinn (Estland)- Lincoln Red Imps (Gibraltar) 2-1

The New Saints (Wales)- Tre Penne (San Marino) 2-1

Valletta (Malta)- B36 Tórshavn (Far Oer) 1-0

FC Santa Coloma (Andorra) - Alashkert (Armenië) 0-0

Twitter bericht wordt geladen...

11:36 woensdag 29 juni 2016

De Nederlandse turners doen dit weekeinde niet mee aan de internationale wedstrijd om de World Challenge Cup in het Turkse Mersin. Aanleiding is de aanslag in Istanbul, meldt de Nederlandse gymnastiekunie.
Yuri van Gelder (ringen), Anthony van Assche (ringen), Boudewijn de Vries (voltige en rek) en Glenn Smink (vloer, voltige en sprong) zouden namens Nederland meedoen in Turkije. Het viertal zou woensdag vertrekken naar Istanbul, en vanaf daar doorvliegen naar de luchthaven van Adana.

Epke Zonderland zou ook meedoen in Mersin. De Friese olympisch kampioen rekstok meldde zich af omdat hij nog onvoldoende hersteld is van de griep, die hem afgelopen weekeinde dwong tot opgave in de NK.

Twitter bericht wordt geladen...

Epke ZonderlandBeeld anp

18:30 woensdag 29 juni 2016

Grote kans dat u nog nooit gehoord heeft van Marcus Willis, nu bezig tegen Roger Federer. Daarom even ter introductie: een 25-jarige linkshandige Engelsman, leraar tennis op de Warwick Boat Club, 772ste op de wereldranglijst. Jarenlang speelde Willis, die door vrienden Cartman (naar de bekende figuur uit de tekenfilmserie South Park) werd genoemd vanwege zijn lichte overgewicht, anoniem zijn potjes tennis. Totdat hij de afgelopen dagen vriend en vijand verraste door zich te kwalificeren voor Wimbledon.

Eigenlijk wilde hij stoppen met tennis. Verhuizen naar de Verenigde Staten en daar een nieuw leven beginnen, maar een blonde vrouw in de pub smeekte Willis om het nog een keer te proberen. Die vrouw, Jennifer Bate, is nu zijn vriendin en de dadendrang van Willis is haast even curieus als de verhaallijn van Match Point, de komische thriller van Woody Allen uit 2005.

Willis won drie wedstrijden op een speciaal toernooi in Londen voor lokale tennissers. Vervolgens won hij de kwalificatiewedstrijden voor het Britse Open tegen Yuichi Sugita (99ste op de wereldranglijst), Andrey Rublev (153ste) en Daniil Medvedev (228ste).

Eenmaal op Wimbledon klopte Willis deze week in zijn eerste rondepartij Ricardas Berankis (6-3, 6-3 en 6-4). Een uitzinnige menigte vrienden juichte op baan 17 mee om zijn winst tegen de nummer 54 van de wereld.

Het gevolg: Willis mag vandaag op het Centre Court aantreden tegen de grote Roger Federer. De Zwitser, goed voor 88 tennistitels waarvan zeven op het heilige gras van Londen, had er zin in: ‘Dit is het soort verhalen die onze sport nodig heeft. Het is fantastisch. Een geweldig verhaal. Ik heb heel veel zin in om tegen hem te spelen.’

Ook Willis kan niet wachten op zijn tweede rondepartij. ‘Een droom die uitkomt’, zei hij dinsdag op de persconferentie op de All England Club, waar hij trillend van de zenuwen de hand schudde van zijn jeugdheld Goran Ivanisevic.

Twitter bericht wordt geladen...

Teruglezen - Drie redenen voor het succes van IJsland
Beeld getty

10:25 woensdag 29 juni 2016

Robert Gesink is niet de enige wielrenner die zaterdag niet van start gaat in de Tour de France, maar daar in het voorseizoen wel op rekende. Vanmorgen werd bekend dat ook de Belg Dries Devenyns moet afzeggen. Hij is niet fit genoeg na een keelontsteking die hij opliep tijdens de Ronde van Zwitserland.

Devenyns is renner bij IAM Cycling, waar ook de Nederlander Stef Clement deel van uitmaakt.

10:01 woensdag 29 juni 2016

Arda Turan is een van de eerste Turkse sporters die via social media heeft gereageerd op de zelfmoordaanslag op de luchthaven Atatürk in Istanbul. Bij de aanslag dinsdagavond kwamen zeker 39 mensen om het leven, waaronder de drie daders. Op Twitter plaatste Turan, die op het EK nog fel werd bekritiseerd en zelfs uitgefloten door Turkse voetbalfans vanwege de matige prestaties van het Turks elftal, een emotionele boodschap: ‘Opnieuw zijn onze longen verbrand. We staan achter ons Turkije. Vervloekt zijn zij die dit verdriet veroorzaken.’

De Turkse krant Hürriyet meldt dat de Russische voetballer Roman Neustädter, in de groepsfase nog actief op het EK, aan de aanslagen op de luchthaven Atatürk is ontsnapt. Een uur voor de explosies was Neustädter op het vliegveld, waar hij een principeakkoord heeft gesloten met Fenerbahçe.

Twitter bericht wordt geladen...

09:39 woensdag 29 juni 2016

Hoe vul je de tijd in als je als sporter geschorst bent wegens doping? Het is de vraag die de Russische tennisster Maria Sjarapova ongetwijfeld zich ook heeft gesteld nadat ze voor twee jaar werd geschorst omdat ze bij de Australian Open positief werd getest op gebruik van het verboden middel meldonium.

Nu zou de 29-jarige Russin meer tijd kunnen doorbrengen met haar modellenwerk of aandacht kunnen schenken aan haar enkele jaren geleden opgerichte snoepmerk Sugarpova. Masha heeft vrienden en tennisfans echter verrast door te kiezen voor een studie aan de prestigieuze Harvard Business School.

Sjarapova lijkt ook zichzelf verbaasd te hebben, getuige haar bericht op haar eigen Facebook-pagina: ‘Ik weet niet hoe dit gebeurd is, maar hè Harvard. Ik kan niet wachten om het programma te beginnen.’

Maria Sjarapova tijdens een persconferentie over meldonium.Beeld afp
Maria Sjarapova.Beeld afp

09:09 woensdag 29 juni 2016

Er zijn van die zekerheidjes in de wereld. De kans dat een meervoudig wereldrecordhouder en elfvoudig olympisch medaillewinnaar één keer naast een olympisch ticket grijpt, is erg klein. De kans dat dit twee keer gebeurt is nog kleiner.

Maar de Amerikaanse topzwemmer Ryan Lochte is er in Rio niet bij op de 200 meter vrije slag. Bij de nationale kwalificatiewedstrijden in Nebraska werd hij vierde op het nummer, alleen de beste twee, Townley Haas en Conor Dwyer, plaatsten zich voor de Spelen. Eerder deze week wist Lochte zich niet te plaatsen op de 400 meter wisselslag, het nummer waarop hij in 2012 goud won en vier jaar daarvoor het brons bemachtigde.

De verklaring voor zijn teleurstellende optreden legt Lochte bij een lichte liesblessure. De 31-jarige zwemmer is sowieso in Rio. Lochte stelde dinsdag wel een olympisch startbewijs veilig op de 4x200 meter wisselslag.

Schrale troost voor de zwemmer: hij is in Rio niet de enige die zijn titel niet kan verdedigen. Missy Franklin wist zich niet te plaatsen voor de 100 meter rugslag.

De reactie van Ryan Lochte, net na de finale van de 200 meter vrije slag.Beeld ap

08:51 woensdag 29 juni 2016

Argentinië laat Lionel Messi niet zomaar stoppen als international. Eerst was er de stortvloed aan smeekbedes van landgenoten aan de heilige nummer 10, waaronder ook van de voormalige Argentijnse voetbalgrootheid Maradona, om vooral door te gaan. Nu is er een emotionele open brief van Yolanda Fucks, een lerares uit Entre Rios, die Messi vraagt om door te gaan voor haar leerlingen. ‘Laat ze niet geloven dat het in dit land alleen belangrijk is om te winnen en eerste te zijn’. Haar woorden zijn viraal gegaan op social media en heel Argentinië ondersteunt de boodschap van lerares Fucks.

Ook Volkskrant-sportverslaggever Iwan Tol doet vandaag een poging om Messi op andere gedachten te brengen: ‘Beste Leo, Hoe gaat het nu? Ben je nog steeds boos op de wereld? Of begin je langzaam te beseffen dat je misschien een beetje te emotioneel was toen je zei dat je stopte als international?' Lees hier zijn hele column.

Teruglezen - Drie redenen voor het succes van IJsland
Beeld photo_news

Twitter bericht wordt geladen...

08:33 woensdag 29 juni 2016

Het is een beproefd recept: uit de kleren voor het goede doel. Drie Britse olympische atletes poseren in hun lingerie om aan Britse meisjes en jonge vrouwen te laten zien dat een sportief lichaam een sexy lichaam is. Windsurfster Bryony Shaw, kleiduifschietster Amber Hill en de paralympische hoogspringster Stefanie Reid willen op die manier jonge vrouwen stimuleren om te sporten op school.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan de helft van de Britse meisjes en vrouwen ouder dan 13 jaar stopt met sporten vanwege een negatief zelfbeeld over hun lichamen of slechte ervaringen tijdens gymlessen of in de sportschool.

Twitter bericht wordt geladen...

08:12 woensdag 29 juni 2016

De Zuid-Afrikaanse tennisser Kevin Anderson is met de dood bedreigd nadat hij maandag op Wimbledon in de eerste ronde werd uitgeschakeld door de Oezbeek Denis Istomin. Dat heeft de nummer 25 van de wereldranglijst aan de BBC laten weten.

Anderson is bedreigd door diverse personen die op zijn wedstrijd tegen Istomin (nummer 116) hadden gegokt. ‘Dit gebeurt bijna na iedere wedstrijd, ongeacht de omstandigheden’, aldus de 30-jarige Anderson. ‘Mensen die op de wedstrijd hebben gegokt, gaan hun gang op sociale media en zeggen erg ongepaste dingen.’

Volgens Anderson, die vorig jaar op Wimbledon in de vierde ronde verloor van de latere winnaar Novak Djokovic, zijn scheldpartijen op sociale media gemeengoed. ‘Dat is iets waarmee je wordt geconfronteerd als professionele sporter in de schijnwerpers. Natuurlijk laat je die bedreigingen van je afglijden, maar helaas is het de realiteit.’

Teruglezen - Drie redenen voor het succes van IJsland
Beeld getty

Twitter bericht wordt geladen...

08:01 woensdag 29 juni 2016

Nog een paar nachtjes slapen tot Le Grand Départ. Met dit jaar vijftien Nederlandse wielrenners die op het Franse getijdeneiland Mont-Saint-Michel beginnen aan de Tour de France. Om alvast in de stemming te komen: de Volkskrant Tourquiz. Hoe heette de eerste na-oorlogse Tour de France? Met welk tijdverschil werd 'de spannendste Tour ooit' beslist? Doe mee en maak kans op 2 vip-kaarten voor de laatste etappe van de Tour de France 2016 op zondag 24 juli.

Teruglezen - Drie redenen voor het succes van IJsland

07:34 woensdag 29 juni 2016

Paris Saint-Germain (PSG) heeft de komst van trainer Unai Emery aangekondigd. De 44-jarige Spanjaard gaat direct aan de slag en tekent bij de kampioen van Frankrijk een contract voor twee jaar, met een optie voor nog een seizoen. Emery komt van Sevilla, de Spaanse club die hij drie keer op rij naar de zege leidde in de Europa League. In Parijs hoopt de puissant rijke eigenaar Nasser Al-Khelaïfi dat Emery PSG ook kan leiden naar Europees succes. Het liefst in de Champions League, iets wat de vertrekkende trainer Laurent Blanc niet lukte.

Ook bij AC Milan hopen ze op zonnigere tijden met de komst van Vincenzo Montella als de nieuwe hoofdcoach. Montella – en niet Frank de Boer die ook werd genoemd - is de opvolger van Christian Brocchi, die in april bij de 'Rossoneri' werd gepromoveerd tot hoofdtrainer na het ontslag van Sinisa Mihajlovic. Brocchi moest vertrekken omdat ook hij de Milanezen niet aan de praat kreeg in de Italiaanse competitie. Milan eindigde afgelopen seizoen op een teleurstellende zevende plaats in de Serie A en wist zich daarmee niet te kwalificeren voor Europees voetbal.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

07:10 woensdag 29 juni 2016

Donderdag gaat het EK eindelijk verder. Tot die tijd moeten we ons in vredesnaam maar zien te vermaken met randzaken. Gelukkig hebben we seriesnuffelaar Joachim Löw, de Octopus Paul van het EK 2016, aldus De Succesupporters in hun column. Oksel, bilnaad, balzak, geen plooi blijft onberoerd.

En misschien is het u al opgevallen: ook Thibaut Courtois heeft een vreemde tic op het moment dat het Belgische volkslied klinkt en de camera op hem gericht staat. Bij alle vier de wedstrijden van de Rode Duivels wrijft de Belgische doelman telkens even over zijn kin. Een tic uit nervositeit? Of toch een geheime boodschap aan iemand?

Tibaut CourtoisBeeld Reuters

07:03 woensdag 29 juni 2016

De Australische Sally Pearson moet passen voor de Olympische Spelen in Rio. De titelverdedigster op de 100 meter horden heeft haar hamstring gescheurd tijdens de training.. Voor de gouden medaillewinnares op de Spelen van Londen is de blessure een nieuwe klap. De 29-jarige Australische was nog maar net weer hersteld nadat ze een jaar uit de roulatie was geweest vanwege een gebroken pols. Haar rentree liep nog meer vertraging op door problemen met haar achillespezen.

Twitter bericht wordt geladen...

07:00 woensdag 29 juni 2016

Als het vandaag droog blijft in Londen, komen er bij het tennistoernooi van Wimbledon drie Nederlanders in het enkelspel de baan op. Robin Haase en Kiki Bertens zijn al aanbeland in de tweede ronde, Igor Sijsling moet zijn wedstrijd uit de eerste ronde nog afmaken. De partij van de 28-jarige Sijsling tegen de Tsjech Jiri Vesely werd dinsdag aan het einde van de middag wegens regen afgebroken. Sijsling verloor de eerste twee sets met 6-2 en 6-4. In de derde set is de stand 1-1. Om 12.30 uur gaat de partij, als het weer het toelaat, op baan veertien verder.

Haase en Bertens moeten woensdag meer geduld hebben. Beide Nederlandse tennissers moeten wachten totdat twee andere wedstrijden op hun baan zijn afgelopen. Haase ontmoet, net als vorige maand op Roland Garros, de Amerikaan Jack Sock. In Parijs trok Haase aan het kortste eind tegen de nummer 26 van de wereld.

Bertens bereikte op Roland Garros de halve finale en hoopt op Wimbledon op een herhaling van haar zegereeks in Frankrijk. Haar Duitse tegenstandster Mona Barthel staat op de wereldranglijst 68ste. Bertens is 28ste.

Igor SijslingBeeld epa
Teruglezen - Drie redenen voor het succes van IJsland
Beeld afp