© Philippe Desmet

Gemeentebestuur neemt geen sancties tegen DHL

DHL heeft geen milieuvergunning om activiteiten uit te voeren tussen zeven uur ’s avonds en ’s ochtend. De buurtbewoners eisen dat het gemeentebestuur deze activiteiten stopzet.

Philippe Desmet

De buurtbewoners in de omgeving van industriezone Satenrozen dienden 153 bezwaarschriften in tegen de milieuvergunning die pakjesleverancier DHL heeft aangevraagd. Ondertussen worden er de klok rond vrachtwagens geladen en gelost zonder dat het bedrijf hiervoor een vergunning heeft. De buurtbewoners vinden dat het gemeentebestuur en de politie hier strenger zouden moeten tegen optreden.

Op 21 juli belde Ilse Verboven de politie omdat 15 vrachtwagens de hele straat blokkeerden. “Ik belde om 18u31 en de agenten kwamen om 19u35 een kijkje nemen,” zegt Verboven. “Het resultaat was een totale chaos: achteruitrijdende vrachtwagens, auto’s die in de verkeerde richting reden, stilstaande vrachtwagens op de fietspaden, …”

Aangezien DHL de wet niet naleeft, vinden de buurtbewoners dat het gemeentebestuur moet optreden. Volgens waarnemend-burgemeester Willem Wevers (N-VA) kan het gemeentebestuur de activiteiten van DHL niet zo maar stopzetten. “Een sanctie moet proportioneel zijn. Een bedrijf sluiten kan wel als de volksgezondheid in gevaar is,” zegt Wevers. “Wanneer je als overheid een niet-proportionele maatregel neemt, stel je jezelf bloot aan mogelijke schadeclaims.”

Aangezien de milieuaanvraag van DHL volgende maandag bekeken wordt, vindt het gemeentebestuur dat het nu niet opportuun is om sancties op te leggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER