Jessa Ziekenhuis past nieuwe techniek tegen hartritmestoornissen toe

Cardiologen van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt hebben als eerste in ons land een nieuwe techniek toegepast om hartritmestoornissen te behandelen. Door een ballon met een endoscoop in de hartkamer in te brengen, kunnen de naar schatting 200.000 landgenoten die kampen met voorkamerfibrillatie (VKF) sneller, eenvoudiger en veiliger geholpen worden, aldus het ziekenhuis.

Het Hartcentrum Hasselt van het Jessa Ziekenhuis is het eerste (en voorlopig enige) centrum in België dat een nieuwe, revolutionaire techniek aanbiedt voor de behandeling van voorkamerfibrillatie. Dit is wereldwijd de meest voorkomende hartritmestoornis, met in België alleen zo'n 200.000 patiënten. Ze vertonen symptomen als hartkloppingen (tot 200 slagen per minuut), kortademigheid en vermoeidheid. Deze patiënten lopen tot 5 keer meer risico op een beroerte.

De nieuwe behandeling is een techniek waarbij een ballon met een endoscoop in het hart wordt ingebracht. Zo kan de chirurg rechtstreeks in het kloppende hart kijken en de juiste zones behandelen met laser-energie.

"Efficiënter dan klassieke behandeling"

Dr. Johan Vijgen en Dr. Pieter Koopman, elektrofysiologen van het Hartcentrum Hasselt, zijn de eersten in ons land die deze procedure met de nieuwe katheterisatietechniek uitvoerden. "De laserballon hartkatheter is een ongelooflijk interessante, nieuwe technologie, die wellicht beter is dan bestaande technologieën om een duurzaam, normaal hartritme te bereiken. Patiënten lopen bovendien minder risico op een extra operatie", klinkt het.

"De techniek is efficiënter dan de klassieke behandeling, want sneller, eenvoudiger en veiliger", zegt dr. Koopman. "De inwendige camera stelt ons immers in staat om doorheen de transparante ballon het te behandelen gebied rechtstreeks te zien en om op de juiste plek heel nauwkeurig laserenergie af te leveren en de hoeveelheid röntgenstraling te verminderen."

Meest gelezen