Straffe cijfers: Dumoulin daalde sneller de Stelvio af dan meester-daler Nibali

© Photo News

“Toch jammer dat de prijs voor beste daler in deze Giro werd afgeschaft”, liet roze trui Dumoulin gisteren een ballonnetje op na zijn baaldag. “Ik denk dat ik de snelste was bergaf na de Stelvio”, stelde de Nederlander. Wat bleek? Hij had zowaar gelijk. Dumoulin deed 19 minuten en 18 seconden over de afdaling. Dat was 11 seconden sneller dan waaghals Vincenzo Nibali, die algemeen wordt gezien als de beste daler uit het pak.

jtp, hc

Databureau Velon CC berekende de tijden van uiteindelijke ritwinnaar Vincenzo Nibali, roze trui Tom Dumoulin en diens belangrijkste uitdager Nairo Quintana. Hoewel Nibali in de afdaling heel wat risico’s nam (zie video hieronder), ging Dumoulin dus toch sneller bergaf.

De Nederlandse leider in het algemene klassement moest dan ook heel wat tijd goedmaken op de twee leiders Nibali en Quintana. Nadat Dumoulin plots de graskant indook door maagklachten, leek hij de roze trui kwijt te raken aan Nairo Quintana. De Colombiaan staat echter niet bekend als een goede daler, Dumoulin kon dan ook veel tijd goed maken. Hij daalde een halve minuut sneller dan Quintana.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Speciaal voor zijn honderdste editie had de Ronde van Italië een nieuwe prijscategorie ingevoerd. De Pirelli Premio Miglior Discesista, of de Prijs voor de Beste Daler, die de renner die het snelst afdaalt moest bekronen. De dagprijs was 500 euro bruto, de eindwinnaar van het klassement zou 5.000 euro krijgen. “Waanzin. Totaal onverantwoord”, zo oordeelde ongeveer het volledige peloton.

Ook de Belgische renners reageerden in onze krant geschokt. “Het toont nog maar eens aan dat er niets wordt gegeven om onze veiligheid. Dit is pure sensatielust. Dit vraagt om accidenten. En zeggen dat met Scarponi en die jonge Amerikaan (Chad Young, nvdr.) net twee renners gestorven zijn”, was onder meer de scherpe reactie van Jurgen Van den Broeck. Uiteindelijk zwichtte de organisatie, de ‘prijs’ stierf uiteindelijk een stille dood.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen