Dit zal Karen Damen na zondag nooit meer doen

© Geert Van de Velde

Het uur van de waarheid nadert voor Karen Damen (42) en haar vier lotgenoten van ‘Perfect’: zondag lopen zij een tropisch warme Twintig Kilometer van Brussel. Terwijl iedereen flink gebeten is door de loopmicrobe, weet Damen nu al dat dit haar laatste loopwedstrijd wordt.

Tom De Leur

“Lopen is niet saai. Het is oersaai.” Voor Karen Damen worden het zondag lange kilometers: lopen zegt haar niets. “Na het lopen voel ik me wel heel goed, tijdens het lopen denk ik: ik wil sneller lopen om er snel vanaf te zijn, maar mijn coach heeft gezegd dat snel lopen niet goed is. Ik heb de voorbije weekends telkens vijftien kilometer gelopen: die twintig kilometer zal wel lukken, maar het zal mijn laatste loopwedstrijd zijn. Ik vind het ­gewoon niet tof. Al waren de coaching en de test met de vier anderen wél ­zalig en ik heb me ontzettend ­geamuseerd.”

Karen Damen wou in Perfect ook haar slordigheid en haar slaappatroon aanpakken. Dat ze overal te laat komt, valt gewoon niet aan te pakken: “Dat is een ziekte, ik heb er mij bij neergelegd, nu mijn omgeving nog. (lacht) Dat op­ruimen is me ook niet gelukt. Ik heb het aantal T-shirts in mijn kleerkast verminderd, dat wel. Slapen blijft een probleem. Ik draag zo’n Fitbit armband die mijn slaap­patroon registreert en dat is rampzalig: er zit amper een diepe slaap tussen. Ik moet dat echt laten nakijken, want ik kan me elk uur van de dag ­ergens op de grond leggen en ­slapen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

INFO

Perfect

Donderdag op Vier, 20.35 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen