Zuhal Demir opnieuw met de dood bedreigd

Voor de tweede keer in amper vijf maanden tijd kreeg politica Zuhal Demir (N-VA) doodsbedreigingen aan haar adres. Een Turkse man stuurde haatmails waarin hij dreigde met een aanslag. “We mogen het hier niet zomaar bij laten. Dat zou een slecht signaal zijn”, klinkt het bij Demir die de mails doorgaf aan het parket. De zaak zou vanmorgen voor de Tongerse rechtbank behandeld worden maar door afwezigheid van een tolk werd de behandeling uitgesteld naar de zitting van 14 juni.

Shauni Deferm

Woensdag moest een Turkse man zich voor de rechter in Tongeren verantwoorden voor het versturen van een haatmail naar N-VA-politica Zuhal Demir. Op 8 februari werd een 33-jarige Genkenaar ook al veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel voor bedreigingen aan het adres van de politica nadat ze onterecht afgeschilderd werd als aanhanger van de PKK.

Ongelovige honden

“Deze keer was er echter geen aanleiding”, vertelt Zuhal Demir. “Waarschijnlijk is de man een hevige aanhanger van Erdogan en heeft hij een pik op mij omwille van mijn Koerdische afkomst. Daar verwees hij alleszins naar in zijn bericht.” De man zou Demir bedreigd hebben met de dood. “Hij schreef dat hij een aanslag zou plegen op mij, maar ook op andere ‘ongelovige honden’.”

Demir betreurt deze tweede rechtszaak. “Maar zwijgen zou een slecht signaal zijn. We mogen hier niet aan toegeven. Als politica moet ik tegen veel bestand zijn. We krijgen heel wat haatmails binnen. Maar doodsbedreigingen gaan toch een stap te ver, zeker als er andere mensen bij betrokken worden. Dan moeten we naar de rechtbank stappen en het niet bedekken met de mantel der liefde.”

Omdat de tolk die opgeroepen werd voor de beklaagde niet aanwezig was, moest de zaak noodgedwongen uitgesteld worden naar 14 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer