© vvp

Hagel en vrieskou baren fruittelers zorgen: “We houden ons hart vast voor de komende dagen”

De aprilse grillen zorgen voor heel wat ongerustheid bij de fruittelers. De combinatie van hagel, koude temperaturen en wind kan de oogst nu al doen mislukken. En tegen de huidige weersomstandigheden is geen kruid gewassen, zelfs geen hagelkanon.

Pieter Van Vaerenbergh

Het Waasland telt van oudsher heel wat boomgaarden. De vele fruitboeren wachten vol spanning de weersvoorspellingen voor de komende dagen af, want de aprilse grillen baren hen heel wat zorgen.

“Tegen die koude temperaturen valt weinig te doen”, zeggen Renaat en Berdien van Thoen Fruit uit Vrasene. “Ze voorspellen zelfs nog vriestemperaturen ’s nachts, wat slecht nieuws is. Sommige fruittelers beschikken wel over een besproeiingsinstallatie die zorgt voor kristalvorming bij de vruchtjes. Zo zijn ze een paar graden extra gevrijwaard van de vrieskou. Alleen moet je daarvoor toegang hebben tot enorm veel water in korte tijd, wat niet gemakkelijk is. Een ander alternatief zijn de befaamde vuurpotten (zoals in de tv-serie Katarakt, nvdr.), maar je hebt er enorm veel nodig om een boomgaard te vullen. Dat is dus ook een kostelijke grap.”

Niet alleen de vrieskou vormt een probleem. De jongste dagen zijn er ook veel hagelbuien. “Gelukkig gaat het om smeltende hagel. Dat valt nog mee”, gaat Renaat verder. “Al houden we ons hart wel vast voor de komende dagen. Bij de pinksterstorm hadden we ook schade. Hagelkanonnen zul je nog niet veel horen afgaan, want de voorjaarshagel wordt anders gevormd dan die in de zomer. Als deze slechte weersomstandigheden aanhouden, kunnen we zeker negatieve gevolgen hebben voor onze oogst. Gelukkig zijn onze percelen verspreid tot zelfs over de grens, dus dat stemt ons iets geruster.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER