Maggie De Block.© Bart Dewaele

Franstaligen willen Maggie De Block als premier

Niet Charles Michel of Didier Reynders, maar wel Maggie De Block zien de Franstaligen het liefst als onze nieuwe premier. Bij de Nederlandstaligen is dat Kris Peeters. Dat blijkt uit een peiling van Vtm Nieuws, in samenwerking met iVox.

llo

Vandaag hebben de coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) voor de eerste keer samengezeten om een centrumrechtse federale regering op de been te brengen. Die zou dan bestaan uit N-VA, CD&V, Open VLD en MR. De nieuwe premier moet dan ook uit één van die partijen komen.

Ruim één op de drie Franstaligen zien dan het liefst Maggie De Block van Open VLD. Zij krijgt van hen de voorkeur op de kandidaten van MR, Didier Reynders (15,8 procent) en Charles Michel (8,5 procent). Bij de Franstaligen zeggen vier op de tien geen vertrouwen te hebben in Kris Peeters als nieuwe premier.

Bij de Vlamingen ziet bijna de helft het liefst Kris Peeters (CD&V) aan het hoofd van de federale regering. Maggie De Block staat hier op de tweede plaats, gevolgd door N-VA-voorzitter Bart De Wever. Een Franstalige kandidaat is een pak minder geliefd.Ook over de Zweedse coalitie is ons land verdeeld. Bij de Nederlandstaligen hebben zes op de tien daar vertrouwen in, bij de Franstaligen zegt ruim de helft dat niet te hebben. Hier heeft amper één op de drie vertrouwen in een federale regering met enkel de MR als Franstalige partij.Zowel Nederlandstaligen als Franstaligen maken zich erg ongerust over de besparingen die de nieuwe federale regering mogelijk zal moeten doorvoeren. Zeven op de tien geven dat aan, één op de vijf lijkt daar niet van wakker te liggen.De peiling werd uitgevoerd bij 2.560 Belgen, zowel Nederlandstaligen als Franstaligen. De foutenmarge bedraagt 1,83 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer