© Archiefbeeld buurtfeest

Minder onveiligheidsgevoelens wanneer buurtbewoners zich verbonden voelen

Wanneer buurtbewoners zich verbonden voelen en elkaar helpen, voelen ze zich minder onveilig. Dat blijkt uit de masterproef waarmee Stephanie Dom zopas aan de KU Leuven promoveerde tot Master in het Management. Dom onderzocht op basis van een bevraging van 1.869 Belgen in de European Social Survey (ESS) de impact van socio-demografische kenmerken, buurtkenmerken en algemene gevoelens van onbehagen op onveiligheidsgevoelens.

Buurtkenmerken blijken significant samen te hangen met onveiligheidsgevoelens. Niet alleen de sociale cohesie heeft zoals reeds aangestipt een impact. Dat is ook het geval met de verstedelijkingsgraad. Het veiligst voelen zich boerderijbewoners op het platteland. De onveiligheid neemt toe in dorpen en is het hoogst in kleine steden om terug af te nemen in grote steden en in buitenwijken van een grote stad.

Bij de socio-demografische kenmerken stelde Dom significante verschillen vast voor geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Vrouwen hebben hogere onveiligheidsgevoelens dan mannen, ouderen meer dan jongeren, gepensioneerden meer dan anderen en weduwnaars meer dan wie gescheiden leeft. Hoe hoger opgeleid hoe veiliger de persoon zich voelt. Dat is ook het geval voor mensen met een hoger inkomen. Er is ook een verband met de beroepssituatie. Mensen zonder baan gedurende de laatste 7 dagen voelen zich significant onveiliger.

Andere significante verbanden die ze vaststelde waren bijvoorbeeld het feit dat hoe meer uren een persoon naar televisie kijkt, hoe onveiliger hij zich voelt, al geldt dit niet voor actualiteitsprogramma’s. Vertrouwen in de eerlijkheid van de medemens en in instituties helpt ook om zich veiliger te voelen. Ook personen die geïnteresseerd zijn in politiek, politieke initiatieven nemen zoals het ondertekenen van een petitie en menen dat België democratisch bestuurd wordt, voelen zich veiliger.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer