Socialistische vakbond niet te spreken over 'poging om staking te breken'

De socialistische spoorbond zegt een eenzijdig verzoekschrift van de rechtbank van eerste aanleg te hebben gekregen, waarin gevraagd wordt om de staking op te schorten. Dat meldt Michel Abdissi van CGSP Cheminots. Rond 21.30 uur donderdagavond waren al enkele treinen gedeeltelijk of volledig afgeschaft, zo meldt de NMBS.

wver, dgs

Een deurwaarder zou het verzoekschrift donderdagavond hebben overgemaakt aan de stakingspost in de Frankrijkstraat in Brussel, aan het hoofdkantoor van de spoorwegmaatschappij NMBS.

In het eenzijdig verzoekschrift wordt gevraagd de actie op te schorten. Er wordt gedreigd met dwangsommen als er niet op die vraag wordt ingegaan. De politie is ook ter plaatse, zo melden de stakers nog. 'In het door Infrabel ingediende verzoekschrift staat aangegeven dat het om een politieke staking gaat', zegt Abdissi. 'Dat is schandalig. Het toont duidelijk aan met wat voor regering we te maken hebben, ze willen de vakbondswereld kapot maken'. De vakbond verzet zich tegen het gerechtelijke bevel.

24 urenstaking

De Franstalige socialistische vakbond is donderdagavond in Brussel met een 24 urenstaking begonnen, om te protesteren tegen de hervormingsplannen van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant. Gevreesd wordt dat de actie vrijdag een impact kan hebben op het hele Belgische spoornet. Donderdagavond moesten al enkele treinen worden afgeschaft.

Hoewel de actie alleen het district Brussel treft, verwacht de spoorwegmaatschappij hinder op het volledige net door de centrale positie van de hoofdstad en de interconnectie van het Belgische spoornet. Ook het internationale treinverkeer is verstoord door de actie.

De NMBS raadt de reizigers aan om niet enkel op de trein te vertrouwen, maar ook op zoek te gaan naar andere transportmiddelen. 'We begrijpen en betreuren dat deze staking uw reistraject en uw privé- en beroepsplannen kan verstoren.'

‘Akkoord hoogdringend’

Michel Abdissi, de topman van de Franstalige vleugel CGSP Cheminots, kondigde dinsdagochtend de 24 urenstaking aan. De stakingsaanzegging loopt van donderdagavond 8 oktober 22 uur tot vrijdagavond 9 oktober 22 uur. De Nederlandstalige afdeling van het ACOD Spoor roept het personeel bij de spoorwegen niet op om mee te staken omdat er momenteel nog besprekingen bezig zijn rond een protocol van akkoord.

De problematiek blijft echter voor ACOD Spoor wel bijzonder ernstig. ‘Wij hopen dat de directie begrijpt dat een protocol van akkoord - gedragen door alle betrokken partijen - hoogdringend is’, aldus de Nederlandstalige afdeling. De vakbond verwacht concrete afspraken voor de toekomst rond onder meer werkgelegenheid, kwalitatieve eisen, koopkracht, sociaal luik en welzijn op het werk.

Minimale dienstverlening

MR-minister van Mobiliteit Jacqueline Galant laat inmiddels weten dat het de regering menens is met de minimale dienstverlening bij het spoor. Als de NMBS en de bonden tegen het einde van het jaar geen voorstel op tafel leggen, zal de regering zelf stappen zetten.

‘Als het mogelijk is om extra treinen in te zetten om manifestanten naar de nationale betoging te brengen, moet het ook mogelijk zijn om een minimumdienst te organiseren’, merkt Galant op.

Regeringspartij N-VA trok intussen zelf al naar het parlement met een eigen voorstel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen