Dit wilde je misschien niet weten over de loopband

© *

Noem je het wekelijkse halfuurtje lopen op een loopband soms een marteling? Dan zit je er eigenlijk niet zo ver naast, want wist je dat het mechanisme van de loopband aanvankelijk gebruikt werd in Britse en Amerikaanse gevangenissen? Een filmpje van het educatieve kanaal TED Education werpt een blik op zijn geschiedenis.

tib

In de negentiende eeuw werd een eerste versie van de loopband ontworpen om Britse gevangenen te straffen. Die zag eruit als een enorm wiel met 24 trapjes, dat de gevangenen draaiende hielden door er op te stappen. Wie niet kon volgen, viel eraf. De energie die vrijkwam werd gebruikt om water op te pompen, graan te pletten of molens aan te drijven (vandaar de Engelse naam 'treadmill').

Er wordt aangenomen dat de gevangenen ongeveer zes uur per dag op deze loopband stapten en per dag tussen de 1.525 en de 4.267 meter klommen, vaak ondervoed. In 1898 werden deze machines bij wet verboden omdat ze te wreed bevonden werden voor de gevangenen.

In 1911 werd er in de Verenigde Staten een patent genomen op de technologie van deze 'treadmill' en in 1952 was de eerste versie van de loopband zoals wij hem vandaag kennen in de fitnesscentra. Gelukkig maar dat je daar zelf kan kiezen wanneer je er af stapt, besluit het filmpje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer