Faillissement Circus Renz aangevraagd

De Nederlandse Belastingdienst heeft het faillissement aangevraagd van Circus Herman Renz. Maandag legde de fiscus in Heerde (Gelderland) beslag op de inventaris omdat het circus, dat ook in België rondtoerde, nog een schuld heeft van 130.000 euro. Het circus had tot 1 oktober de tijd gekregen om de schuld te betalen.

Maandagmorgen kwamen er vrachtwagens naar het terrein waar het circus zijn tenten had opgeslagen om de spullen weg te halen. Alleen de woonverblijven van de medewerkers bleven staan. Directeur Milko Steyvers had weinig begrip voor de actie. 'Er wordt ons de nek omgedraaid. Ik weet wel dat er belasting betaald moet worden, maar dan moeten ze ons ook wel de tijd geven. Maar nu zijn we ten dode opgeschreven.'

'Het circus heeft een plan ingediend om de schuld weg te kunnen werken, maar dat was niet voldoende. We zijn daarom tot beslaglegging overgegaan', aldus een woordvoerder van de Belastingdienst. Het circus had al een maand uitstel gekregen. Via een benefietconcert werd 15.000 euro opgehaald, maar daarmee kon niet de hele schuld worden afgelost.

De rechter moet nog wel het faillissement uitspreken, maar met het verdwijnen van het circus zullen 65 mensen hun baan verliezen. 'Dit is volledig tegen de afspraken in. We hebben steeds medewerking gekregen van de Belastingdienst in Eindhoven, maar nu stonden ze ineens vanochtend hier op de stoep om alles in beslag te nemen. We worden ook gezien als vluchtgevaarlijk. Ik voel me als een kip met een bacterie die geruimd moet worden. Dit is alles wat ik heb. Ik kan alleen nog maar hopen op een wonder', aldus Steyvers.

De financiële problemen zijn ontstaan door tegenvallende bezoekersaantallen en een verhoogde lastendruk. Het circus moet bijvoorbeeld extra premie betalen omdat het werkt met seizoenskrachten. Daarbij zijn door de overheid beperkingen gesteld aan het gebruik van goedkope rode diesel, waardoor het circus voor zijn generatoren meer geld aan brandstof kwijt is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen