Test-Aankoop: “Audi en Volkswagen blijven ook na terugroep klanten misleiden”

© César Lucas Abreu

Een gereviseerde wagen van Audi, een Q5, bleek bij een test nog steeds niet te voldoen aan de Euro 5-milieunorm. Dat beweert althans Test-Aankoop, dat samen met de Italiaanse consumentenorganisatie Altroconsumo, de bolide liet testen.

De Audi Q5 is een van de dieselwagens van de Volkswagengroep die werd teruggeroepen naar de garage voor aanpassingen omwille van het milieuschandaal met de zogenaamde sjoemelsoftware. “Ondanks alle beloftes van VW, voldoen de wagens ook na de aanpassingen niet aan de Euro 5-norm. Consumenten krijgen met andere woorden opnieuw niet de auto die hen werd beloofd. Het is dus duidelijk: VW blijft zijn klanten misleiden”, zo poneert Test-Aankoop donderdag.

De wagen in kwestie werd voor en na de ingreep in de garage getest. Test-Aankoop en Altroconsumo stellen dat er weinig verschil is in de NOX-uitstoot voor en na de software-ingreep tijdens een rijtest, die dus te hoog zou blijven. Bij de labotest zou de NOX-uitstoot gestegen zijn. De twee consumentenorganisaties willen nu ook twee andere aangepaste modellen een gelijkaardige test laten ondergaan.

Met de software kon VW emissietests omzeilen, waardoor de wagens op de testbank een pak minder NOX (stikstofoxide) uitstootten. Het schandaal kwam in september 2015 in de VS aan de oppervlak. Wereldwijd zijn zowat 11 miljoen VW-dieselwagens betrokken.

Test-Aankoop startte een groepsvordering tegen Volkswagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen