Heeft de baard zijn piek bereikt?

Baarden zijn in de mode. Of liever, dat waren ze. We zouden inmiddels immers de piek van de baardhype bereikt hebben. Of bebaarde mannen aantrekkelijk bevonden worden, zou volgens een nieuwe studie van Australische onderzoekers bepaald worden door de natuurlijke selectie zoals Charles Darwin die schetste. Hoe meer mannen met baarden er zijn, hoe minder aantrekkelijk die bevonden worden in vergelijking met gladgeschoren mannen.

"We vroegen mannen en vrouwen om de aantrekkelijkheid van verschillende gezichten, met vier stadia van baardgroei, te quoteren", legt professor Rob Brooks van de University of New South Wales uit.

In het experiment dat Brooks en zijn collega's uitvoerden, werden zowel baarden als gladgeschoren gezichten aantrekkelijker naarmate ze zeldzamer werden. Dat weerspiegelt een evolutionair fenomeen, waarbij zeldzame kenmerken een voordeel opleveren. 

"Volle baarden zijn helemaal terug", aldus Brooks, "en dus dachten we via die modetrend het evolutionair fenomeen van de "negative frequency dependence" te kunnen aantonen. Het achterliggende idee is dat mensen misschien beroemdheden als George Clooney en Ben Affleck beginnen te kopiëren door hun baard te laten groeien, maar wanneer meer en meer mensen dat doen, neemt de aantrekkingskracht van die baard af."

"We kunnen misschien wel concluderen dat we de piek van de baardhype bereikt hebben toen ook beroepsgroepen die gewoonlijk niet met baarden geassocieerd werden, zoals bankiers, filmsterren en sporters, de gezichtsbeharing volop toelieten."

Volgens sommigen eindigde de piek in januari, toen Jeremy Paxman, presentator van Newsnight op BBC, zijn baard af schoor met de woorden "Baarden zijn zó 2013."

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Royal Society journal Biology Letters.

Meest gelezen