Direct naar artikelinhoud
Aanslag Barcelona

Politie verspreidt opsporingsbericht voor voortvluchtige Younes Abouyaaqoub, "gevaarlijk en mogelijk gewapend"

Het opsporingsbericht naar Abouyaaqoub.Beeld rv

De Catalaanse en Spaanse politie is met man en macht op zoek naar de nog enige voortvluchtige verdachte van de aanslag in Barcelona, Younes Abouyaaqoub. Hij was de bestuurder van de bestelwagen die op de Ramblas tientallen mensen omverreed. De politie heeft op een persconferentie ook bevestigd dat de man die donderdag dood werd aangetroffen in zijn auto het slachtoffer werd van Abouyaaqoub. Dat brengt het totale aantal slachtoffers op vijftien.

De chef van de regionale Catalaanse politie Josep Lluis Trapero, bevestigde dat Younes Abouyaaqoub, die ondertussen geïdentificeerd is als de bestuurder van de bestelwagen die de aanslag pleegde op de Ramblas, nadien te voet wegvluchtte en later op de avond een auto carjackte om te ontsnappen.

De vijftiende dode is het slachtoffer van dat incident, dat de politie pas vandaag officieel heeft kunnen linken aan de aanslag. Drie uur na het drama op de Ramblas ontsnapte een Ford Focus aan een politiecontrole aan de rand van de stad. De auto werd even later teruggevonden in het verderopgelegen Sant Just Desvern. In de wagen trof men het levenloze lichaam aan van de 34-jarige Pau Pérez uit Vilafranca del Penedès. Hij was volgens de burgemeester van zijn thuisstad verwond met een mes.

Trapero wees er gisteren al op dat de auto door een politiebarrière was gereden en daarbij een agente had verwond. De agenten hadden daarop het vuur geopend. Even later werd iemand gezien die de auto verliet en het op een lopen zette. De politieagenten dachten eerst dat Pérez gedood werd door één van hun schoten, maar de autopsie bracht geen enkele kogelinslag aan het licht. Wel had hij een steekwonde van bijna 20 centimer diep, waarschijnlijk toegebracht door Abouyaaqoub bij de carjacking.

Twitter bericht wordt geladen...

De Ford Focus werd donderdagavond teruggevonden. In de wagen lag het levenloze lichaam van een man die was neergestoken.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

Opsporingsbericht

De Catalaanse politie heeft ook een opsporingsbericht in vier talen verspreid van Abouyaaqoub, de 22-jarige verdachte die nog op de vlucht is en momenteel de meest gezochte terrorist van Spanje is. In een reeks tweets in het Catalaans, Spaans, Engels en Frans publiceerde de politie vier foto's van de verdachte; een al eerder vrijgegeven pasfoto naast drie foto's waarop hij een gestreepte polo draagt.

De veiligheidsdiensten sluiten niet uit dat Abouyaaqoub de grens met Frankrijk is overgestoken. Hij wordt dan ook "in alle landen van Europa" gezocht. De man is normaal gebouwd, ongeveer 1,80 meter groot, heeft een donkere huid en kort haar, en draagt mogelijk een baard. Hij is volgens de politie gevaarlijk en mogelijk gewapend.

Ondertussen zijn alle dodelijke slachtoffers van de aanslagen in Barcelona en Cambrils geïdentificeerd. Het gaat om zes Spanjaarden, drie Italianen, twee Portugezen, een Belgische vrouw, een Amerikaan, een Canadees en een Australische jongen.

Twitter bericht wordt geladen...

Opsporingsbericht
Beeld afp