‘Uitvoering van zesde staatshervorming zal hele legislatuur duren’

© BELGA

De meerderheid wil de volgende legislatuur geen nieuwe staatshervorming omdat men de komende vijf jaar meer dan de handen vol zal hebben met de uitvoering van de zesde staatshervorming. Dat benadrukten de senatoren van de meerderheid tijdens het debat over de verklaring van de herziening van de grondwet in de Senaatscommissie Institutionele Aangelegenheden. Bert Anciaux (SP.A) betreurde wel dat het door de lijst van de regering niet mogelijk is om de grondwet aan te passen aan de ceremoniële functie van de monarchie.

rdc

De bevoegde commissies van Kamer en Senaat buigen zich woensdag over de lijst van de regering van de artikelen van de Grondwet die voor herziening vatbaar verklaard worden. Het gaat om de artikelen uit de lijst van 2010, die niet aangepast werden in het kader van de zesde staatshervorming. Zoals bekend maakt artikel 195, dat de procedure van de grondwetsherziening vastlegt, geen deel uit van de lijst.

De regering wil onder meer een aantal aanpassingen aan de grondwet mogelijk maken voor de verzekering van de bescherming van de rechten en vrijheden, onder meer voor personen met een handicap, en voor het inschrijven van het recht op veiligheid en op een universele dienstverlening inzake post, communicatie en mobiliteit. Andere bepalingen moeten het mogelijk maken dat niet-Belgen een betrekking in overheidsdienst krijgen, dat de Europese rechtspraak in verband met de bijstand door een advocaat vanaf het eerste verhoor wordt nageleefd en dat de bescherming van de bedienaren van de eredienst uitgebreid wordt tot de erkende niet-confessionele organisaties.

De regering wil de grondwet ook op een aantal punten moderniseren, onder meer inzake de vrijheid van drukpers, het verzoekschriftenrecht en het briefgeheim. Daarnaast bevat de lijst ook een reeks artikelen inzake justitie.

Monarchie

Voor N-VA-senator Karl Vanlouwe is het van belang dat in de 'beperkte lijst' van de regering de artikelen over de monarchie en artikel 195 ontbreken. Hij nam vooral CD&V onder vuur. In februari kondigde Vlaams minister-president Kris Peeters nog aan dat het partijbestuur beslist had om artikel 195 voor herziening vatbaar te verklaren om zo alles bespreekbaar te stellen ‘en onlangs zei minister van Financiën Koen Geens nog in de Zevende Dag dat het wenselijk is om artikel 195 aan te duiden’, aldus Vanlouwe.

Bart Laeremans (Vlaams Belang) stelde dat België Vlaanderen geen grotere autonomie wil gunnen. ‘De zesde staatshervorming heeft België enkel nog versterkt’, aldus Laeremans. Hij herhaalde zijn pleidooi voor een onafhankelijk Vlaanderen.

Vanuit de meerderheid benadrukten Anciaux, Martine Taelman (Open VLD), Gérard Deprez (MR) en Francis Delpérée (CDH) dat de zesde staatshervorming zo omvangrijk is dat de volle vijf jaar van de volgende legislatuur nodig zullen zijn om deze uit te voeren.

Licht ontgoocheld

Anciaux erkende dat hij licht ontgoocheld was over de lijst van de regering, die een compromis is tussen zes partijen. Zo vond hij dat de grondwet best aangepast kon worden aan de ceremoniële functie van de monarchie. 'Alles op zijn tijd', reageerde Philippe Moureaux (PS). 'Bepaalde partijen staan vandaag vijandig tegenover België en de monarchie. Het debat zou momenteel gevaarlijk zijn en de doos van Pandora openen', waarschuwde hij.

De SP.A-fractieleider vond ook dat het nuttig is om na te denken over de verandering van de herziening van de grondwet. 'Dat kan een rol zijn van de nieuwe Senaat', zei hij. Ook artikel 167 zou aangepast moeten worden. Daarin staat immers nog dat de koning de oorlog verklaart, terwijl dat volgens Anciaux een taak van het parlement is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen