Direct naar artikelinhoud

Teruglezen - Wales zorgt voor enorme sensatie en schakelt België uit

Wales heeft voor de grootste stunt op het EK gezorgd. De ploeg van bondscoach Coleman won dikverdiend met 3-1 van België, dat alleen het eerste kwartier kon overtuigen. Lees hier alle hoogtepunten van de wedstrijd rustig terug.

Invaller Vokes scoorde de 3-1 voor Wales.Beeld epa

22:49 vrijdag 1 juli 2016

Wales flikt het. Het schakelt België uit door de ploeg van Wilmots met 3-1 te verslaan in Lille. Ongelofelijk wat een sensatie. Wales neemt het in de halve finale op tegen Portugal. Ofwel: Ronaldo vs. Bale

Twitter bericht wordt geladen...

22:41 vrijdag 1 juli 2016

Wales komt op 3-1. Vokes kopt zijn land naar de halve finale.

22:32 vrijdag 1 juli 2016

Tegenvaller voor Wales. Ramsey heeft zojuist een gele kaart gekregen. Dat betekent dat de Welshman geschorst is voor de volgende wedstrijd. Al is dat een zorg voor later. Wales zal eerst de overwinning over de streep willen trekken.

22:30 vrijdag 1 juli 2016

Dat scheelde niet veel. Na een voorzet van Alderweireld kopt Fellaini rakelings naast. Dit had de gelijkmaker moeten zijn. België voert de druk op. Nog een kwartier te gaan.

22:24 vrijdag 1 juli 2016

De Belgen hebben nog twintig minuten om uitschakeling te voorkomen. Welke opties heeft Wilmots? Hij heeft de aanvallers Benteke, Mertens, Batshuayi en Origi nog op de bank. Keuze genoeg dus, zou je zeggen.

Probleem is dat Wales de smaak de pakken heeft. De ploeg speelt erg goed en staat dikverdiend op voorsprong.

22:18 vrijdag 1 juli 2016

Het zal de Belgen een rotzorg zijn momenteel, maar mocht het de Rode Duivels alsnog lukken de halve finale te halen dan doet het dat zonder middenvelder Fellaini. De inval kreeg zojuist geel en is geschorst voor een eventueel volgende wedstrijd.

22:11 vrijdag 1 juli 2016

Wales komt op voorsprong: 2-1! Wonderschone goal van Robson-Kanu. België moet nu iets gaan verzinnen.

22:06 vrijdag 1 juli 2016

België begint, net als in de eerste helft, furieus aan de tweede helft. Wilmots lijkt zijn mannen wakker geschud te hebben in de rust. Na de kopkans van Lukaku is nu Hazard dichtbij een nieuwe voorsprong. Zijn schot vanaf de rand zestienmeter gaat echter net voorlangs.

22:04 vrijdag 1 juli 2016

Eerste grote kans van de tweede helft is een feit. De Belgische spits Lukaku kopt vrij voor doelman Hennessey net naast.

22:01 vrijdag 1 juli 2016

Bal rolt weer in Lille. Er is nog niet beslist in de wedstrijd Wales - België. Bondscoach Wilmots heeft wel ingegrepen bij de Belgen. Hij heeft aanvaller Carrasco vervangen voor middenvelder Fellaini.

21:46 vrijdag 1 juli 2016

Het is rust in Lille en het is smullen geblazen. De Belgen startten furieus en kwamen op voorsprong na een fantastische goal van Nainggolan. De Rode Duivels leken over Wales heen te walsen, maar Wales toonde ruggengraat. Op het moment dat de druk van de Belgen afneemt, maakt Williams gelijk. Daarna zijn het vooral de Britten die het spel maken, terwijl de Belgische defensie onzeker oogt. We kijken uit naar de tweede helft.

Bondscoach Wilmots instrueert de jonge verdediger Jordan Lukaku.Beeld afp

21:41 vrijdag 1 juli 2016

Met nog vijf minuten tot de rust is de wedstrijd weer wat meer in balans. Wales heeft wel de overhand, maar creëert geen kansen. Van het België uit de openingsfase is niets meer over. De Rode Duivels zakken meer in en laten Wales veel aan voetballen toekomen.

21:31 vrijdag 1 juli 2016

Wales scoort! Aanvoerder Ashley Williams bekroont zijn rentree en kopt knap raak uit een corner van Ramsey. België heeft de teugels wat laten vieren en bekoopt dat nu met de gelijkmaker in de 31e minuut.

21:26 vrijdag 1 juli 2016

Courtois redt fantastisch op een schot Taylor. Dit moet eigenlijk de gelijkmaker zijn, maar de lange doelman werpt zich in de baan van het schot. Meer balbezit voor Wales nu, met 26 minuten gespeeld.

De Welshmen hebben al wel drie prenten te pakken. Ben Davies, James Chester en Chris Gunter hebben al een gele kaart te pakken.

21:23 vrijdag 1 juli 2016

Hij hoefde er niet veel voor te doen, maar Hazard krijgt wel de assist op zijn naam bij de treffer van Nainggolan. Dat brengt zijn aantal assisten dit toernooi op vier. De laatste speler die dat voor elkaar kreeg was de Serviër Ljubinko Drulovic in 2000.

21:13 vrijdag 1 juli 2016

België op voorsprong na een fantastische goal van Radja Nainggolan. De middenvelder van AS Roma streept in de twaalfde minuut van twintig meter kiezelhard raak in de korte hoek. In de groepswedstrijd tegen Zweden scoorde Nainggolan ook al met een afstandsschot, maar zijn goal van vanavond is veel mooier.

Beeld afp

Nainggolan viert zijn prachtige treffer.Beeld afp

21:08 vrijdag 1 juli 2016

België moet scoren, maar Wales ontsnapt tot drie keer toe. Inzetten van Carrasco, Munier en Hazard worden wonderlijk geblokt door de Welshmen. Aan de andere kant schiet Bale in het zijnet na een mooi dribbel. Nog geen tien minuten gespeeld, maar de openingsfase belooft veel.

21:02 vrijdag 1 juli 2016

De Belgen laten zich in de openingsfase goed zien en maken een felle indruk. Ben Davies van Wales krijgt al een gele kaart. Hij mist een eventuele halve finale.

20:59 vrijdag 1 juli 2016

De volksliederen zijn meegezongen en de teams schudden elkaar de hand. Het is overigens erg nat in het Stade Pierre-Mauroy. Eerder op de avond regende het hard in Lille en momenteel spettert het nog altijd redelijk door. Dat kan de snelheid van het spel ten goede komen, als er niet te veel glijpartijen zijn.

20:34 vrijdag 1 juli 2016

Het is aan te raden om vanavond Kevin de Bruyne in de gaten te houden. De rossige Belg is de enige speler dit EK die meer dan twintig kansen heeft gecreëerd. Zijn totaal staat nu op 22. Daarnaast is hij in zijn laatste twaalf interlands betrokken geweest bij net zoveel doelpunten. Vijf doelpunten en zeven assists. Ook Eden Hazard steekt in vorm. De pijlsnelle aanvaller heeft dit toernooi de meeste assists afgeleverd.

Aan de andere kant is Gareth Bale de absolute blikvanger. Een vergelijking tussen de statistieken van De Bruyne en Bale tijdens dit EK.

Beeld UEFA

20:17 vrijdag 1 juli 2016

Op het eerste oog lijkt het alsof er een redacteur in slaap is gevallen op het toetsenbord, maar dat is niet het geval. De Engelse krant The Guardian houdt vanavond weer in het Welsh een liveblog bij over verrichtingen van het Britse team.

19:59 vrijdag 1 juli 2016

De opstellingen van België en Wales zijn bekend. Jason Denayer en Jordan Lukaku vervangen de geblesseerde Jan Vertonghen en de geschorste Thomas Vermaelen. Yannick Carrasco weer in de basis ten koste van Dries Mertens.

Bij Wales start aanvoerder Ashley Williams weer na een blessure.

Kevin de Bruyne.Beeld photo_news

19:57 vrijdag 1 juli 2016

Zeggen de namen Jordan Lukaku, Laurent Ciman of Jason Denayer je iets? Na vandaag misschien wel. Twee van de drie Belgische voetballers staan vanavond aan de aftrap van de wedstrijd Wales – België.

Onze zuiderburen treden namelijk aan met een 'nooddefensie', zoals de Belgische media schrijven. Vaste waarde in de verdediging Thomas Vermaelen is geschorst, terwijl Jan Vertonghen donderdag op de training door zijn enkel ging. Dan te bedenken dat aanvoerder Kompany al voor het toernooi moest afzeggen. Van de gedroomde achterhoede Alderweireld, Kompany, Vermaelen en Vertonghen is alleen Alderweireld nu nog over.

Maakt dat de Belgen zenuwachtig? Niet bepaald. ‘Wales is gelukkig geen Frankrijk, Duitsland of Italië’, schrijft de Belgische krant De Morgen. 'Zelfs zonder handleiding, en mét Jordan Lukaku (het broertje van spits Romelu Lukaku) en Laurent Ciman of Jason Denayer in de defensie, mogen de Rode Duivels toch nooit uitgeschakeld worden door Wales?'

Maar stel dat Bale nu toch een keer weet te scoren? Geen probleem. 'Voorin hebben we De Bruyne, Hazard en Romelu Lukaku. Voor elk doelpuntje dat achterin mogelijk wordt weggegeven, moeten zij voorin een of twee doelpunten meer kunnen maken', aldus De Morgen.

Belgische supporters in Lille.Beeld epa

19:52 vrijdag 1 juli 2016

Wales speelt niet zomaar een kwartfinale tegen België. De Welshmen spelen, in de woorden van hun absolute ster Gareth Bale, 'de belangrijkste wedstrijd uit de geschiedenis.' Niet alleen omdat een plek in de halve finales op het spel staat, maar ook een afrekening met het verleden.

Al 58 jaar droomt Wales van die plek in de halve finales. Op datgene wat een talentvolle generatie Welshe voetballers niet lukte in 1958. Zo dichtbij waren ze geweest op het WK van 1958 in Zweden. Y Dreigiau (De Draken) speelden gelijk tegen Hongarije, Mexico en gastland Zweden. De noodzakelijke play-off tegen de Hongaren won Wales met 2-1. Grote man was – letterlijk – aanvaller John Charles. Bijgenaamd The Gentle Giant.

Heel Wales hing aan de radio. In de kwartfinale wachtte Brazilië. Bij de Brazilianen voetbalde ook een nog jonge spits genaamd Pelé, 17 jaar oud pas. Blij dat hij mocht spelen nadat hij in de groepsfase de meeste duels aan zich voorbij had moeten laten gaan wegens fysieke klachten. Nog lang niet de beste voetballer ter wereld die hij later zou worden.

Maar Pelé was wel gretig. Al moest ook hij toezien dat Wales, zonder de geblesseerde Charles, het beste van het spel had. Er waren kansjes, kansen, maar doelpunten bleven uit.

Tot de 66ste minuut. Pelé nam, met zijn rug naar het doel, de bal aan op de borst. Met een subtiele voetbeweging –en zonder dat de bal de grond raakte – zette hij doelman Mel Charles op het verkeerde been. Vervolgens hoefde Pelé slechts de bal in het lege doel te schieten.

Pelé juichte van geluk om zijn eerste WK-doelpunt. Doelman Mel Charles baalde. Zijn broer John Charles schudde vertwijfeld het hoofd op de bank. Heel Wales rouwde. Het leek alsof de tijd stilstond. En dat stond het eigenlijk ook 58 jaar lang. 28 EK's en WK's zouden zonder de aanwezigheid van Wales worden afgewerkt.

De kwartfinale van 1958 verwerd tot een soort legende. De wedstrijd van die 19de juni in Gothenburg tegen Brazilië als een nooit meer te herhalen wapenfeit. Wat restte waren de zwart-witte beelden van het fatale doelpunt. Het shirt van Pelé dat doelman Charles na afloop van de wedstrijd van de Braziliaan kreeg.

Tot dit EK. Tot Wales eerste werd in een groep met Engeland, Slowakije en Rusland. In de achtste finales afrekende met Noord-Ierland. Vanavond wacht Bale en co. de kwartfinale tegen België. En lonkt voor Wales een lang gekoesterde afspraak met de geschiedenis.