Mary: "Salah Abdeslam wilde zich in november al overgeven"

Mensen uit de omgeving van de van terrorisme verdachte Salah Abdeslam namen al in november, kort na de aanslagen in Parijs, contact op met advocaat Sven Mary om te bemiddelen over de vrijwillige overgave van Abdeslam. Dat zegt Mary in een interview in de weekendbijlage van De Morgen.

In januari was al bekend geworden dat er gesprekken geweest zijn tussen de omgeving van Salah Abdeslam en Sven Mary, die later zijn advocaat zou worden. Nu heeft Mary gezegd dat die gesprekken al dateerden van november, een paar dagen voor het weekend van de lockdown in Brussel en onmiddellijk na de aanslagen in Parijs, toen de Molenbeek-connectie nog door iedereen gezocht werd.

Mary zegt dat hij twee keer iemand in zijn kantoor kreeg die zei dat hij de neef van Salah Abdeslam was. De reden voor het bezoek was dat Abdeslam in die periode er over dacht om zich aan te geven. 

Mary zegt in De Morgen dat hij terughoudend reageerde op het verzoek, aangezien hij niet kon uitsluiten dat een man die van zin was geweest zich in een voetbalstadion in Parijs op te blazen, dat alsnog zou willen doen in een politiecommissariaat in Brussel.

De vrijwillige aangifte is er uiteindelijk nooit gekomen, volgens Mary door de grote aniterreuractie in Brussel van eind november. Na de lockdown heeft hij niets meer gehoord van Abdeslam of zijn omgeving tot hij na zijn arrestatie het verzoek kreeg om zijn advocaat te worden.

Meest gelezen