Belgen mikken op EK-medailles maar toch vooral op Rio

© BELGA

Woensdag gaat de 23ste editie van het Europees kampioenschap Atletiek van start in Amsterdam. België zakt af met 29 atleten en een 4x400-ploeg - de op een na grootste delegatie ooit. Maar allemaal hebben ze andere objectieven. Tien atleten zijn al zeker van de Olympische Spelen in Rio, de anderen hopen het felbegeerde ticket voor de Spelen alsnog te bemachtigen.

De delegatie is een “bonte mengeling”, zegt delegatieleider Stéphanie Noël. “Er zijn gevestigde waarden bij, voor sommige anderen wordt dit het eerste grote kampioenschap. Ook al zijn heel wat atleten vertrouwd met de jeugdkampioenschappen zoals Chloé Henry, Fanny Smets, Jolien Boumkwo, Renée Eykens, Ismael Debjani, Ben Broeders, Aaron Botterman, of zelfs Peter Callahan, om er maar enkelen te noemen. Andere atleten die reeds gekwalificeerd zijn voor Rio zullen wedstrijdritme willen opdoen maar tezelfdertijd ook prestaties willen afleveren. De ene discipline is de andere niet, maar het is duidelijk dat het uiteindelijke doel Rio is.”

Die Olympische Spelen zijn ook de reden waarom dit EK eindigt op zondag 10 juli, de vooravond waarop de definitieve Belgische selectie voor de Spelen ingediend moet worden. “Verschillende atleten hopen er in Amsterdam nog op om de limiet te halen. Of het nu Arnaud Art is, de tienkampers of iemand anders. Het zijn bovendien drie tienkampers, dat is niet mis”, aldus Noël.

“Waar Niels Pittomvils al wedstrijden heeft afgewerkt dit jaar, is het voor Thomas Van der Plaetsen en Hans van Alphen hun eerste tienkamp van dit seizoen. Zij spelen dus alles of niets.”

De strijd om de olympische tickets terzijde gelaten, maken enkele Belgische atleten kans op een Europese medaille. Kevin Borlée, die in 2010 al Europees kampioen werd op de 400m, de 4x400m, Anne Zagré en Philip Milanov.

“Het is mooie groep met enkele kanshebbers. Als we terugkeren met twee of drie medailles zal het goed zijn. Met vier is het EK meer dan geslaagd. Nu is het van belang dat elke atleet vooruitgang boekt met de Spelen in Rio in het achterhoofd. Dit maakt het interessant.”

Kevin Borlée en Axelle Dauwens zijn gezien hun Europees klassement gevrijwaard van de series en komen pas in de halve finale in actie.

Tijdens het EK in Zürich twee jaar geleden, keerde de Belgische delegatie met een medaille terug naar huis. Nafissatou Thiam behaalde toen een bronzen medaille op de zevenkamp.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen