"Ocharme de band die tijdens de EK-match speelt"

The Van Jets hebben een energieke set achter de rug op Rock Werchter. Ondanks het vroege uur stond de weide goed vol. Frontman Johannes Verschaeve is blij dat hij niet tijdens de kwartfinale van het EK moest spelen. "Ocharme de band die dan moet spelen."

In de vroege namiddag mogen de rockers van The Van Jets van jetje geven op de Main Stage van Rock Werchter. Ondanks het vroege uur, is het druk op de weide. De festivalgangers zijn massaal uit hun tent gekomen om de jongens aan het werk te zien. Hoewel het de vijfde keer Werchter is voor The Van Jets went het nog steeds niet om er op het podium te staan. "Het is super onbevattelijk", zegt hij achteraf in een gesprek. "Maar het was wel chill en cool."

Al vanaf de eerste nummers zit de sfeer er goed in. De opzwepende bas van "Electric soldiers" zorgt voor het eerste spontane geklap. "Vanaf hier lijkt dit wel Oostende-Bad", zegt Johannes in het sappige West-Vlaams voor hij "Sound of sea" aanvat. Enkele nummers later volgt met "The future" een voorlopig hoogtepunt in de set. Vanaf de eerste noot gaat een golf van herkenning over de weide. "The future" wordt afgewisseld met een akoestisch intermezzo.

Tussendoor verwijst zanger Johannes af en toe naar de EK-match vanavond. Zo stelt hij bijvoorbeeld de leden van de band voor als een voetbalploeg. "De voetbalsfeer zit er echt in", zegt hij achteraf in een gesprek. "De mensen zijn helemaal mee. Ocharme de band die tijdens de match zelf speelt. Hadden wij dan moeten spelen, dan hadden we wellicht gevraagd om te switchen." De frontman ziet het wel goed komen tegen Wales vanavond. "Ik zeg altijd dat we met drie nul gaan winnen. Je moet er in geloven. Dat geeft positive vibes."

De verwijzingen naar de Rode Duivels bereiken tijdens de set een hoogtepunt met een rockversie van de Brabançonne terwijl een tricolore versie van het logo van The Van Jets op de schermen verschijnt. Nu het publiek volledig uit zijn dak gaat, wordt de spetterende finale ingezet met "Two tides of ice". Johannes geeft zich helemaal en gooit zich naar het einde toe al stagedivend in de massa.

In een gesprek achteraf laat Johannes weten dat de band aan nieuwe nummers aan het werken is. "Ik heb al enkele demo's opgenomen, maar nog niets in de studio", zegt hij. "Eventueel gaan we op het einde van de zomer al live iets lossen." De band speelt niet erg veel deze zomer, dus er is tijd genoeg om aan nieuw materiaal te werken. "Ik kan zelfs op vakantie gaan tussendoor."

Sinds "Welcome to strange paradise" -het vorige album- zijn ze muzikaal ietwat een andere richting ingeslagen. De gitaren zijn meer op de achtergrond verdreven door de synthesizer. Ook de nieuwe nummers gaan voorlopig nog die richting uit. "Ik was bij de vorige plaat zwaar beïnvloed door de hiphop", klinkt het. "Ik vind het de max om de egotripperij van de hiphop te counteren met Europese humor", zegt hij terwijl hij het gouden euroteken rond zijn nek omhoog steekt.

Meest gelezen