Rechter blokkeert wet met religieuze bezwaren tegen homohuwelijk

In de Verenigde Staten heeft een federale rechter een wet van de staat Mississippi geblokkeerd. De wet bevoordeelde bepaalde godsdiensten en liet een een ongelijke behandeling toe van homoseksuelen en transgenders.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Normaal zou de wet vandaag van kracht worden maar een federale rechter heeft dat op de valreep verhinderd. De rechter oordeelt dat de wet indruist tegen de grondwet omdat hij een ongelijke behandeling van homoseksuelen en transgenders toelaat.

Volgens rechter Carlton Reeves blijkt uit de wettekst dat de staat holebi's en transgenders "opnieuw op hun plaats tracht te zetten" als reactie op de uitspraak van het Hooggerechtshof die het homohuwelijk in de hele Verenigde Staten legaliseert.

Het verzet tegen die uitspraak van het Hooggerechtshof is niet nieuw. In ruim twintig staten in de VS zouden als reactie al meer dan honderd wetsontwerpen ingediend zijn.

Ook gevolgen voor pleegzorg en adoptie

De wet in Mississippi probeert drie overtuigingen te beschermen:

  • Dat het geslacht bepaald wordt bij de geboorte en niet kan wijzigen.
  • Dat het huwelijk alleen mogelijk is tussen een man en een vrouw.
  • Dat seks alleen in bovenstaand geval is toegelaten.

Ambtenaren konden met de wet religieuze bezwaren inroepen om geen trouwvergunning te verlenen aan homoparen. Handelaars konden weigeren om holebi's en transgenders te bedienen. En de wet zou ook gevolgen hebben voor adopties, pleegzorg en sommige gebruiken in bedrijven en scholen.

De Republikeinse gouverneur van Mississippi, Phil Bryant, ondertekende de wet in april. Verwacht wordt dat beroep wordt aangetekend tegen het vonnis van rechter Reeves. De gouverneur zei dat hij uitkeek naar het beroep.

Meest gelezen