Direct naar artikelinhoud

Gijzeling restaurant chique wijk Bangladesh: twintig doden

Bij een gijzeling door terroristen in een restaurant in de hoofdstad van Bangladesh, Dhaka, zijn zaterdag twintig gijzelaars en zes daders gedood. Dit hebben de Bengalese autoriteiten zaterdag bekendgemaakt. Dertien gijzelaars zijn gered. Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. De zeven daders zouden allen staatsburgers van Bangladesh zijn.

Gijzeling restaurant chique wijk Bangladesh: twintig doden
Beeld afp

De slachtoffers zijn om het leven gebracht met steekwapens, aldus de autoriteiten. Eerder werd gemeld dat de slachtoffers allemaal buitenlanders waren, maar dit blijkt niet te kloppen. Onder de slachtoffers bevinden zich Italianen, Japanners, Zuid-Koreanen, Bengalezen en één persoon uit India. Details over de slachtoffers worden pas later verstrekt, nadat de nabestaanden zijn ingelicht.

Om iets na 21 uur op vrijdagavond (lokale tijd) werd het Spaanse restaurant in een chique diplomatenwijk bestormd door tenminste negen bewapende mannen. Ze zouden 'Allahu Akbar' hebben geroepen. Bij de bestorming kwamen twee politieagenten om het leven. Na een gijzeling van meer dan negen uur besloot de politie een inval te doen. Daarbij werden zo'n honderd commando's ingezet. Contact leggen met de gijzelnemers was niet gelukt. Uiteindelijk zijn zes gijzelnemers gedood en één gevangen genomen.

Onder de twintig doden zijn zeker negen Italianen en zeven Japanners. Dat hebben de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken en de Japanse kabinetschef zaterdag verklaard. Eén Italiaan wordt vermist. Voor zover bekend waren er geen Nederlanders in het restaurant aanwezig.

Eén van de slachtoffers had de Amerikaanse nationaliteit. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het gaat om een jonge vrouw uit Florida die studeerde aan Emory's Oxford College in Georgia. Ze is geboren in Dhaka en was op familiebezoek in gezelschap van een studiegenootje die wel een Bengaals paspoort had. Ook zij werd vermoord, evenals een 18-jarige Indiase van de Universiteit van Californië in Berkeley. Deze was naar Bangladesh gekomen om haar vader te zien.

De gijzeling vond plaats in de Holey Artisan Bakery in de chique wijk Gulshan, populair bij toeristen. Ook wonen veel diplomaten in deze wijk.

De gijzelaffaire begon volgens een adviseur van premier Sheikh Hasina toen veiligheidsfunctionarissen een aantal verdachte mannen opmerkten bij een medisch centrum. Ze bleken bewapend en verlegden toen de bewakers dichterbij kwamen hun aandacht naar het gebouw van de Holey Artisan Bakery en de O'Kitchen. Er werd over en weer geschoten en toen het gebied was afgegrendeld ook met granaten gegooid. Zeker twee agenten werden dodelijk getroffen.

Islamitische Staat
De zeven daders zijn allen staatsburgers van Bangladesh. Dat meldde CNN op basis van informatie van de politie. De politie verklaarde dat onder de daders vijf militanten zijn die zij eerder had geprobeerd te arresteren. Waardoor dat niet is gelukt, is niet duidelijk.

IS deelde tijdens de gijzeling via het aan de organisatie gelieerde persagentschap Amaq bloedige foto's, waarop volgens de terreurbeweging buitenlandse slachtoffers staan. Amaq claimde de aanslag in de nacht van vrijdag op zaterdag via Twitter. IS had het specifiek gemunt op buitenlanders.

Tekst gaat verder onder foto.

Gijzeling restaurant chique wijk Bangladesh: twintig doden
Beeld ap
Gijzeling restaurant chique wijk Bangladesh: twintig doden
Beeld getty

Twitter bericht wordt geladen...

Gijzeling restaurant chique wijk Bangladesh: twintig doden
Beeld ap

Moslimextremisten

In het islamitische land zijn zowel aan Al Qaida als aan Islamitische Staat (IS) gelieerde moslimextremisten actief. Dit jaar zijn er diverse activisten, atheïsten en leden van religieuze minderheden met kapmessen om het leven gebracht. Die moorden leidden twee weken geleden tot een arrestatiegolf. Een groep van honderdvijftig van terrorisme verdachte strijders werd gearresteerd. Daarnaast werden nog eens 11 duizend andere moslims opgepakt op basis van allerlei verdenkingen, zoals diefstal.

Op die arrestatiegolf volgt nu een voor Bangladesh tot dusver ongekende aanslag. Bij de eerdere moordaanslagen ging het om gerichte, op bepaalde individuen gerichte acties. Zo werd vrijdag nog een hindoepriester met kapmessen gedood. De aanval van vrijdagavond was grootschaliger.

Politie in Bangladesh.Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

Moslimextremisten
Beeld afp
Moslimextremisten
Beeld afp