© RR

Buitenlandse partnersteden krijgen 'blunderbrief' in de bus

De Heistse oppositiepartij ETA roept drie buitenlandse partnersteden expliciet op om hun stem uit te brengen voor de Heistse Stupido-award. Bernadette De Cat, bezielster van de buitenlandse contacten, is daar niet blij mee.

Bert Provoost

Met de Stupido-award kunnen Heistenaars stemmen op de grootste blunders van het gemeentebestuur, zoals Jan Baestaens van ETA het verwoordt. “We hebben 1000 stemformulieren laten drukken, en deze werden samen met een stembus geplaatst in een twintigtal horecazaken en krantenwinkels verspreid over de gemeente. We hebben al 550 stemmen binnen, online meegeteld. We zagen het ook als onze plicht om de stedenband met zowel het Roemeense Arad, het Italiaanse Ercolano het het Zuid-Afrikaanse Bergrivier te onderhouden. Daarom stuurden we hen ook een persoonlijk formulier per post”, aldus Baestaens, die altijd heel kritisch is geweest voor de buitenlandse contacten.

Gemeenteraadsvoorzitter Bernadette De Cat (CD&V) is daar niet blij mee. "Het is in mijn ogen eeen stap te ver. ETA wil dit wellicht ludiek aanpakken, maar brieven sturen naar onze partnersteden vind ik echt beneden alle peil. Zij zullen de context niet begrijpen. Wat moeten ze van ons denken als ze een brief uit Heist krijgen waarin gevraagd wordt om onze blunders te rangschikken?”, reageert ze.

“Het gaat om waardevolle contacten, gesteund door Europa, die ontsproten zijn uit mijn kostbaar netwerk en die ik echt koester. Die mensen werken met ons samen om de banden in Europa te versterken en meer kansen te geven aan de jeugd. Zulke contacten maken brengen mensen dichter bij mekaar en maken jongeren rijker en volwassener. Daarvoor doe ik dit en dan is het ongepast als lokale oppositieplannen dat op zo’n manier in gevaar brengen.”

“Of deze brief echt gevolgen zal hebben? Ik vermoed niet dat ze op de vraag gaan reageren. Ik heb heel veel tijd gestoken in het voorbereiden van alle projecten en ik hoop dat onze contacten optimaal zullen blijven verlopen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER