Strakker lichaam? Verbrand calorieën tijdens het poetsen

Voor een strakker lichaam hoef je volgens de Nederlandse huishoudgoeroe Zamarra Kok niet per se naar de fitness. Volgens haar nieuwe boek ‘Speedcleaning’ kom je met een paar lunges tijdens het stofzuigen en wat buikspieroefeningen tijdens het dweilen al een heel eind.

tib

In haar boek legt Kok uit hoe je eenvoudige huishoudelijke taakjes kan omvormen tot een intensieve work-out. Ze werkte samen met een aantal sportexperts, die haar hielpen met kun kennis over spiergroepen en houdingen. Het resultaat is ook te zien op Youtube, waarop Kok in sexy pakjes toont hoe je moet afstoffen en tegelijk je borstspieren traint (tip: gebruik twee doekjes) en hoe je calorieën verbrandt met een dweil. Met een uurtje strijken of afwassen zou je zo'n 126 calorieën kunnen verbranden, stofzuigen is goed voor 231 calorieën.

‘Qua timemanagement is dit natuurlijk een betere oplossing dan wanneer je die oefeningen een uur later allemaal in de fitness gaat doen’, zegt inspanningsfysioloog Hannes Agache van Energylab. ‘Maar je moet wel oppassen met oefeningen die je zomaar van het internet nadoet. Ze lijken eenvoudig, maar bij bepaalde bewegingen loop je het risico je knieën of rug te gaan overbelasten als je een verkeerde houding aanneemt. Het is dus geen slecht idee om je in het begin wat te laten begeleiden door bijvoorbeeld een kinesist‘.

Of de kilo’s er werkelijk af zullen vliegen zodra je je huishouden als work-out gaat beschouwen, betwijfelt Agache. ‘Als je de oefeningen goed uitvoert, zal je iets meer spiermassa krijgen en zal je vetpercentage wat dalen. Maar om echt af te vallen, is dit natuurlijk niet voldoende: wie wil afvallen, moet ook op zijn voeding letten en zijn levensstijl aanpassen door bijvoorbeeld af en toe te gaan lopen’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer