© BELGA

Dopingschorsing Kreuziger opgeheven

Roman Kreuziger mag opnieuw koersen. Dat heeft het Tsjechisch Olympische Comité vandaag beslist. De wielrenner van Tinkoff-Saxo staat al maanden geschorst aan de kant nadat hij verdachte bloedwaarden op zijn biologisch paspoort had laten optekenen. De Internationale Wielerunie en het Wereldantidopingagentschap WADA kunnen nog wel naar het Internationaal Sporttribunaal TAS trekken om de beslissing aan te vechten.

dmm

Alles over het WK wielrennen in Ponferrada (21-28 september)

Kreuziger, ex-winnaar van de Amstel Gold Race, wordt van dopinggebruik verdacht omdat hij in zijn biologisch paspoort abnormale bloedwaarden heeft laten optekenen. Dat gebeurde twee keer, tussen maart en augustus 2011 en van april 2012 tot het einde van de Giro 2012.

De Internationale Wielerunie UCI bracht Kreuziger in juni 2013 op de hoogte van de feiten. De renner van Tinkoff-Saxo schreeuwde zijn onschuld onmiddellijk uit en vocht de analyse aan met verschillende rapporten. De UCI had geen gehoor naar zijn verhaal, maar toch bleef een beslissing/schorsing uit. Tinkoff-Saxo zette zijn Tsjechische renner dan maar zelf vlak voor de Tour de France op non-actief. Toen Tinkoff-Saxo hem vervolgens in de Ronde van Polen wou laten starten, werd hij toch een voorlopige schorsing opgelegd door de UCI. Die werd voor de start van de Vuelta bevestigd door het Internationaal Sporttribunaal TAS.

Daarop trok Kreuziger naar het Tsjechisch Olympische Comité. Dat sprak hem vandaag vrij. ‘De waarden op het biologische paspoort van de atleet overschrijden de uiterste grenzen niet. We houden ook rekening met het oordeel dat door experten werd gegeven om de abnormaliteiten te verklaren’, verklaarde het Tsjechisch Olympische Comité de beslissing. ‘Kreuziger heeft de anti-dopingregels dan ook niet overtreden.’

Kreuziger mag dus weer wedstrijden fietsen. De UCI kan nog wel bij het TAS in beroep gaan tegen de beslissing. Een officiële reactie van de Internationale Wielerbond wordt later vandaag verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen