De man die aan politiek deed omwille van de moord op zijn broer

© *

Toen veearts Karel Van Noppen op 20 februari 1995 vermoord werd teruggevonden in Wechelderzande was de familie compleet overmand door verdriet. Alleen broer Flor vond de kracht om met de pers te spreken. Hij vond het zijn taak de media in te lichten over het werk van zijn broer. Een paar weken voor hij werd doodgeschoten had zijn broer hem alle documenten gegeven over het hormonengebruik in de Vlaamse veeteelt. Flor wilde dat werk niet laten verloren gaan.

Paul Demeyer

Flors getuigenissen zorgde ervoor dat de begrafenis van Karel uitgroeide tot het moment waarop Vlaanderen besefte: zo kan het niet verder, de hormonenmaffia moet stoppen. Ook nadien bleef Flor Van Noppen - met zijn typische tongval - bereid om overal en aan iedereen over de strijd van zijn broer te gaan vertellen.

Met Margriet Hermans op de lijst

Die gedrevenheid ontging ook Bert Anciaux niet. Het waren de nadagen van de Volksunie en de begindagen van ID21. En, er was een nieuw politiek fenomeen: BV’s op de lijsten. Anciaux koppelde de twee aan elkaar en vroeg Flor Van Noppen om samen met zangeres Margriet Hermans op de lijst te staan. Flor zei ja. Maar Flor werd niet verkozen op federaal niveau. Margriet Hermans haalde wel haar Vlaams zitje.

Toen later ID21 uiteenviel, stapte Flor Van Noppen over naar de N-VA. ‘Onze familie is altijd Vlaams gezind geweest’, motiveerde Flor zijn keuze. Bij de volgende parlementsverkiezingen raakte Flor wel verkozen. Hij was gelanceerd voor een lange politieke veldtocht waarop hij vooral streed voor volksgezondheid en voedselveiligheid.

Steeds gelukkiger

Het beviel hem wel, die politiek. Langzaam kreeg Flor Van Noppen het gevoel dat de moord op zijn broer niet nutteloos was geweest. De dingen veranderden. Je zag Flor Van Noppen gelukkiger worden voor het oog van de camera’s. Op liefdesvlak wisselden geluk en ongeluk elkaar af.

Een achttal jaar geleden besliste Flor Van Noppen volledig te stoppen met zijn bedrijf in koeltechnieken. ‘Flor was ondertussen ook verkozen tot schepen in Dessel en dat wilde hij goed doen’, zegt burgemeester Kris Van Dijck (N-VA). ‘Onder Flors impuls zijn de voet- en fietspaden in Dessel bijna allemaal vernieuwd.’

Twee jaar geleden kreeg Flor Van Noppen de zeldzame ziekte meervoudige systeem atrofie (msa), waardoor zijn hersencellen langzaam afstierven. Flor besliste uit de politiek te stappen. Begin april dit jaar nam hij ontroerend afscheid uit de kamer met de woorden: ‘Bedankt dat ik jullie collega mocht zijn.’

40.000 stemmen

Toch keerde Flor nog één keer terug. Op vraag van Bart De Wever stond hij op 25 mei op de Europese N-VA-lijst. Flor Van Noppen haalden - zonder één dag campagne te voeren - een monsterscore van 40.4474 stemmen. Een laatste bewijs van zijn populariteit.

Gisteren is Flor Van Noppen overleden. In zijn laatste interviews zei hij ‘als de ziekte te zwaar wordt, kies ik voor euthanasie.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen