Vandenbempt vraagt Thaise overnemers OHL eerlijke kans te geven en is kritisch voor Vlaamse investeerders

© Photo News

Slaan en schoppen met de vuisten, knieën en ­ellebogen, dat is thaiboksen en dus vond Zijne Excellentie Theo Francken een verbale variant ervan wel gepast om het bestuur van OHL te veroordelen voor de overname van de club door een Thaise investeerder. De staatssecretaris noemde voorzitter Vandebroeck en CEO Van Der Schueren vals en vilein, mensen zonder moraliteit die “totaal van het padje af” zijn. Forse taal is natuurlijk het handelsmerk van franke Theo, zoals wij hem hier in de streek kennen.

Peter Vandenbempt

We weten dat hij ambtshalve geen voorstander is van de instroom van buitenlanders, maar deze uithaal was toch opmerkelijk. Misschien vreesde hij dat hij de Thaise familie Srivaddhanaprabha onderdak moest geven in het asielcentrum van zijn eigen Lubbeek, maar dat gaat naar verluidt echt niet nodig zijn.

Ik ging met mijn nonkel René al naar het voetbal aan Den Dreef toen Theo Francken nog niet geboren was en heb liever dat OHL in handen van Vlaamse investeerders komt, maar dat is het vele jaren geweest en een succes kan je dat niet echt noemen. En hoezeer zijn twee Limburgers begaan met Leuven? Gevraagd naar zijn plannen met OHL kwam Jean-Baptiste Claes niet verder dan: “Die twee – die hij overigens niet kende – moeten weg” en van Bob Verbeeck is geweten dat hij niets met voetbal heeft en enkel ergens in stapt als hij er geld aan kan verdienen. In Leuven zag hij vooral commerciële mogelijkheden.

Niet hetzelfde engagement als van bijvoorbeeld Marc Coucke bij KV Oostende. Neutrale waarnemers zeggen dat Leuven op deze manier dan wel lokaal verankerd zou blijven, maar tegen de kapitaalkrachtige concurrentie in 1B kansloos zou zijn.

Het is ook geen obscure Chinees die de club overneemt, wel een Thaise familie die haar sporen in het Europese voetbal verdiende. Leicester heeft na zeven jaar Thais beleid niets aan authenticiteit ingeboet, de band met de lokale bevolking en de supporters is hecht en in Engeland gaat clubliefde toch nog net iets verder dan in Leuven. Als die fans de familie Srivaddhanaprabha op handen dragen, waarom zou dat in Leuven anders zijn? En oké, straks loopt er misschien een keer een boeddhistische monnik over de Oude Markt en neemt het helikopterverkeer boven Leuven toe, maar de financiële mogelijkheden zijn ineens gigantisch. Overigens, niet alleen het Duivelse Duo heeft de overname goedgekeurd, ook drie ­onafhankelijke bestuurders van de stad en een bedrijfsrevisor. Dat kunnen toch niet allemaal dommeriken zijn?

En over gemeenschapsgeld hoeft in Leuven ook niet langer gezeurd. Zoon Aiyawatt wilde de schuld van OHL ineens aflossen, maar de stad hield liever een voet in huis.

Dus ik stel voor dat de komende gemeenteraadsverkiezingen niet langer aan Den Dreef worden voorbereid en dat we het nieuwe project een eerlijke kans geven. En Theo Francken kan gerust zijn, als de huidige bestuurders een slecht beleid voeren, zullen ze snel afgevoerd worden. Een Thai lacht daar niet mee.

INFO

De vaste voetbalcommentator van Sporza Radio maakt afwisselend met tv-collega Frank Raes een tussenstand van het voetbalseizoen op.

Meer over OH Leuven

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video