De Plus & Co tonen zich in Giro: “Ik wilde eigenlijk niet mee zijn in de vlucht van de dag”

© BELGA

Laurens De Plus, Dries Devenyns en Maxime Monfort toonden zich woensdag in de lastige Giro-rit naar Canazei, de zege ging echter naar de Fransman Pierre Rolland (Cannondale-Drapec). Toch waren onze landgenoten niet geheel ontevreden.

Bram Vandecapelle in Italië

Lees hier het volledige verslag van de zeventiende etappe!

De 21-jarige debutant Laurens De Plus (Quick-Step) trok voor de tweede dag op rij in de aanval, al was dat niet de bedoeling vertelde hij achteraf aan onze man ter plaatse.

“Ik wilde eigenlijk niet mee zijn in de vlucht van de dag”, verraste Laurens De Plus. “Maar plots reed er 40 man weg en ben ik toch meegegaan. Waarom niet, dacht ik. In de finale hebben we de kaart van Dries (Devenyns, red.) getrokken, jammer dat het niet is gelukt.”

“Gisteren voelde ik me heel slecht, vandaag was het slechts iets beter. Ik ben nog niet hersteld van al die zware etappes, vandaag hebben we toch ook alweer zes uur op de fiets gezeten en dat begint zich te wreken. Morgen in de koninginnenrit ga ik zeker niet aanvallen: voor het eerst in mijn carrière ga ik me in de grupetto zetten in een Grote Ronde...”

De Plus werd uiteindelijk veertiende.

Devenyns: “Moest net naar adem happen toen Rolland vertrok”

Ploegmaat Devenyns werd uiteindelijk de beste Belg van de dag, weliswaar met “slechts” een zesde plaats als resultaat. “Ik had goeie benen vandaag maar de kopgroep was groot en dan is het niet makkelijk om het af te maken. Ik heb in de finale geprobeerd aan te vallen met drie andere renners maar we werden gegrepen en net dan sprong Rolland weg. Hij kreeg wel een vrijgeleide en dat was heel jammer want ik moest juist wat adem happen na mijn inspanning en kon niet meer reageren.”

“In de sprint geraakte ik ingesloten, waardoor ik niet voluit ben kunnen gaan. Het was leuk om eens mijn kans te gaan, bij onze ploeg kan dat: wie niet meegaat in de aanval moet samen kopman Jungels beschermen. Het was dan ook ambetant dat Polanc vandaag mee zat in de ontsnapping, waardoor de ploeg toch nog moest werken om de witte trui van Jungels te verdedigen.” Wat uiteindelijk ook lukte.

Monfort: net geen top tien

Maxime Monfort sprong door deze ontsnapping en ene twaalfde plaats ook van de vijftiende naar de twaalfde plaats in het klassement. De kopman van Lotto-Soudal moest naar de dopingcontrole maar ploegleider Bart Leysen was een tevreden man: “Zijn actie was een leuke surplus, hij wint immers zeven minuten. Helaas haalde hij net geen top tien. De groep was groot waardoor hij niet diep is moeten gaan: hij heeft af en toe wel kopwerk gedaan maar dat viel wel mee. Ik verwacht dan ook niet dat hij morgen hier een klop van zal krijgen. In het peloton hebben ze immers ook afgezien vandaag. Ik ben vooral blij om te zien dat hij geen last meer lijkt te hebben van zijn verkoudheid en dat hij klaar is voor de laatste drie dagen.”

Dumoulin: “Ik had geen problemen meer"

Tom Dumoulin hield makkelijk stand vandaag en start ook donderdag in de roze trui. “Ik heb me nooit zorgen gemaakt over die vroege vlucht. “Dit was al bij al een rustige dag”, aldus de Nederlander, die virtueel nochtans even de roze trui verloor aan Jan Polanc. “Neen, ik wist dat die voorsprong niet zo hoog zou blijven, al moesten we wel iets harder aan de bak dan ik had verwacht. Uiteindelijk weet je dat je niet alleen staat in die achtervolging, andere klassementsrenners waren ook niet gebaat bij een voorsprong van 15 minuten. Dus moesten zij ons wel helpen. Al duurde het wel lang vooraleer ze een handje toestaken, waardoor Polanc toch nog enkele renners voorbijschiet in het klassement. Nu goed, dat was hun keuze. Zelf ben ik tevreden over deze dag. Mijn ploeg leverde sterk werk en de roze trui blijft rond mijn schouders.”

Dumoulin verloor dinsdag kostbare tijd door een sanitaire stop nadat hij darmproblemen kende. Hij zag zowel Quintana, als Nibali ruim twee minuten dichter terugnemen. Hij baalde dan ook na afloop, maar woensdag stond zijn gezicht weer wat vrolijker. “Ik voelde me goed vandaag, had geen problemen meer. Dat was al een hele opluchting na gisteren.”

Rolland: "Dit is een ongelooflijke opluchting”

Pierre Rolland vierde zijn tiende profzege. De renner van Cannondale-Drapac was na twee jaar het juichen bijna verleerd: zijn vorige zege dateerde van april 2015, toen hij in de Ronde van Castilië y Leon de slotrit won en zo ook de eindzege op zak stak. Cannondale-Drapac moest ruim twee jaar wachten op een nieuwe WorldTour-zege, na de overwinning van Davide Formolo in de vierde rit van de Giro van 2015. Het was Andrew Talansky die de Amerikaanse ploeg vorige week in de Ronde van Californië opnieuw een overwinning op het hoogste niveau bezorgde. “Het kan misschien een kantelmoment betekenen voor de ploeg”, opperde de Amerikaan toen en minder dan een week later zorgde Rolland voor een tweede overwinning in de WorldTour voor zijn team in 2017.

“Hier ben ik ongelooflijk trots op”, aldus de Fransman die al na 10 kilometer in de aanval trok. “Ik heb hier lang op moeten wachten. Mijn vorig seizoen was moeilijk, zeker met die dubbele valpartij in de Tour, waardoor ik uiteindelijk pas 16e werd in het eindklassement. De voorbije winter heb ik met mijn trainer hard gewerkt, nu volgt eindelijk de beloning. Ik heb hier zo lang naar uitgekeken. Soms moet je wat geluk hebben in de koers. Dinsdag was een enorm zware etappe, die iedereen in de benen voelt. Dan gebeurt het soms dat de vroege vlucht daags nadien snel vorm krijgt en die eerste aanval de goede blijkt. Dat was ook nu het geval.”Rolland muisde er vanonder met twee metgezellen, maar liet zich uiteindelijk inlopen door de grote groep achtervolgers die finaal ook bij het leidersduo weer zou aansluiten. “Het was een beetje een gok, maar de goede gok. In een grote groep spaar je toch meer energie. Op het eind volgden heel wat aanvallen, was iedereen kapot en ook dan moet het geluk aan je zijde zijn. Ik viel aan, sloeg een gaatje en op 1 kilometer van de streep wist ik dat de overwinning binnen was. Ongelooflijk, ik het zo vaak geprobeerd de voorbije dagen en maanden en nu schiet ik raak. Dit is een ongelooflijke opluchting.”Rolland boekte zijn derde in een grote ronde. In 2011 en 2012 won hij een rit in de Ronde van Frankrijk. In de Giro was hij in 2014 vierde in het eindklassement.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen