© Katrijn Van Giel

Studenten lanceren elektrische formulewagen

Zevenendertig studenten van de KU Leuven en Thomas More hebben vrijdag in de stadsschouwburg van Leuven hun nieuwe elektrische formulewagen voorgesteld, de Umicore Isaac. Met de wagen zullen ze deze zomer als enige Belgische team, tussen zeshonderd andere universiteiten, deelnemen aan Formula Student-races in het Silverstone (Engeland), Hockenheim (Duitsland) en Barcelona (Spanje).

Volgens het studententeam duurde de ontwikkelings van de wagen negen maanden en streefde het ontwerp “extreme performantie” na. Doel was “hoog vermogen, laag gewicht en intense innovatie”, klinkt het in een persbericht.

Zo wordt de wagen op de achterwielen aangedreven door twee elektrische motoren met een totaalvermogen van 160 pk. Met een totaalgewicht van 205 kilo wordt de kracht van de elektrische aandrijving daarmee direct voelbaar, klinkt het. “Dit lage gewicht hebben we vooral te danken aan ons lichtgewichtchassis uit koolstofvezel, dat net als in de Formule 1 uit één stuk bestaat en in ons geval amper 23 kilogram weegt”, zegt Glenn Cootmans, postgraduaatstudent en hoofd van de chassisafdeling.

Daarnaast voegden de studenten nieuwe functies toe aan de wagen om het rijgedrag te verbeteren. Nadruk ligt naar verluidt op technologieën die dynamisch regelbaar zijn tijdens het rijden, en van de Umicore Isaac een slimme en reactieve wagen moeten maken. “Door de geïmplementeerde softwaresystemen naadloos samen te laten werken zoeken we de fysische limieten van het racecircuit op”, zegt Alexander De Baere, postgraduaatstudent en hoofd van de powertrainafdeling.

Het project “Formula Electric Belgium”, waarbij de 37 studenten van de KU Leuven en Thomas More aan een elektrische wagen werken, is deel van een postgraduaatopleiding Innoverend Ondernemend voor Ingenieurs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER