Direct naar artikelinhoud
Ecologisch wonen

Antwerpen krijgt er 24 ecologische verdiepingen bij

Bouw gestart van Zuiderzicht, de 'duurzaamste woontoren van Vlaanderen'

In de nieuwe Antwerpse wijk Nieuw Zuid komt er een stukje duurzame architectuur bij. De bouw van Zuiderzicht, 'de meest duurzame woontoren van Vlaanderen', is er gestart.

Het complex van 141 appartementen telt 24 verdiepingen en moet voldoen aan de bouwnormen die tegen 2050 van toepassing zullen zijn. De isolatie- en ventilatietechnieken moeten er voor zorgen dat het energieverbruik vier keer onder de huidige bouwnorm ligt. 

Daarnaast zal de woontoren ook aangesloten worden op een warmtenet. Dat gebeurt via een 5 kilometer lang netwerk van goed geïsoleerde ondergrondse leidingen die de woontoren, en bij uitbreiding de hele site, moet verwarmen. In de toekomst moet dat netwerk nog uitbreiden en zowat de helft van de stad Antwerpen vervangen via de restwarmte van bedrijven zoals de Isvag-verbrandingsoven langs de A12 in Wilrijk.

Regenwater

“In steden als Kopenhagen en Stockholm zijn bijna alle huizen aangesloten op een warmtenet”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld), die het startschot voor de bouw van de warmtecentrale gaf. “In Vlaanderen hebben we nog een hele weg af te leggen, maar met dit project maken we meteen werk van een inhaalbeweging. Deze woontoren – en bij uitbreiding de hele site – is een voorbeeld qua duurzaamheid voor heel Vlaanderen.”

'In Vlaanderen hebben we nog een hele weg af te leggen, maar met dit project maken we meteen werk van een inhaalbeweging'
Bart Tommelein (Open Vld), Vlaams minister van Energie

Niet alleen de toren wordt groen, ook de omgeving waar er een park komt met ecologisch waterbeheer. Het regenwater gaat niet naar de riolering, maar sijpelt via perkjes terug in de bodem. 

Uitverkocht

Wie hoopt om nog een stulpje te kopen in Zuiderzicht is eraan voor de moeite. Alle 141 appartementen zijn verkocht, stelt vastgoedontwikkelaar Triple Living. De eerste bewoners zullen er hun intrek nemen vanaf 2020. Op termijn komen er wel nog zeven andere gelijkaardige woontoren op de site Nieuw Zuid.

“Met de bouw van deze duurzame woontoren – en bij uitbreiding van de hele site –  speelt Antwerpen een absolute voortrekkersrol”, zegt Rob Van de Velde (N-VA), schepen van Stadsontwikkeling “We zetten grote stappen voorwaarts, want de hele omgeving is in volle ontwikkeling.”