Belgische C130 mag niet naar Irak

Het Belgische C130-vrachtvliegtuig, dat humanitaire hulpgoederen zou overvliegen naar Irak, mag voorlopig niet vertrekken wegens een negatief veiligheidsadvies. Het is te gevaarlijk om boven Irak te vliegen. Dat bevestigt het ministerie van Defensie.

'De politieke bereidheid om de hulpgoederen naar Irak te vliegen is er, maar om veiligheidsredenen willen we de vluchten over Irak beperken', zegt woordvoerder Kurt Verwilligen van het ministerie van Defensie.

Eerder vandaag was er nochtans een politiek akkoord om een militair C130-vrachtvliegtuig van Defensie naar het oorlogsgebied in Irak te sturen. Het vliegtuig zou humanitaire hulpgoederen leveren aan mensen die gevlucht zijn voor de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het gaat om dekens, kleren, voedsel en medicatie, ingezameld door verschillende ngo's.

Het vliegtuig zou vertrekken richting de Iraaks-Koerdische stad Erbil, waar honderdduizenden vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden verblijven. In de regio leveren de Koerden strijd tegen IS-extremisten. Verschillende Europese landen stuurden al noodhulp en wapens naar Koerdische troepen.

Via Turks grondgebied is Erbil bijna rechtstreeks te bereiken zonder over Irak te vliegen, maar de Iraakse autoriteiten eisen om via de hoofdstad Bagdad te vliegen, voor een controle van de lading. Die route wordt door de overheid als te onveilig beschouwd.

Volgens goede bronnen wil het leger het risico niet lopen dat het toestel geblokkeerd raakt in Bagdad. Bovendien zou de C-130 nadien over gebied moeten vliegen dat onder controle staat van de IS, wil hij nadien Erbil bereiken. Overigens kregen vliegtuigen met hulpgoederen van andere landen (Frankrijk, Duitsland, Nederland) wel toestemming om rechtstreeks op Erbil te vliegen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen