Direct naar artikelinhoud

Dit eindexamen en het lange wachten is volledig achterhaald

De ingezonden brieven van vrijdag 23 juni.

Leerlingen zijn klaar met het eindexamen Frans.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De examenuitslag is inmiddels bekendgemaakt. Enkele honderdduizenden leerlingen hebben na wekenlange spanning te horen gekregen of ze geslaagd dan wel gezakt zijn, of mochten gisteren het laatste herexamen maken. Lange tijd is toegewerkt naar de belangrijkste gebeurtenis tot nu toe in de levens van deze pubers/adolescenten. Maar het is compleet achterhaald.

Het in lange rijen urenlang werken aan een uniform opgesteld examen is nog steeds de norm. En vervolgens het lange wachten totdat de uitslag bekend wordt. Een school in Utrecht gaf de voorlopige punten van de gemaakte examens al een week nadat deze gemaakt waren. Om de leerling niet te lang in de piepzak te laten zitten en ten tweede om ze op deze manier meer tijd te gunnen voor het maken van een eventueel herexamen.

Het College voor Toetsen en Examens bevestigde dat dit is toegestaan. Een goede zaak om nog meer onnodige spanning weg te nemen.

Nog beter zou het echter zijn om een voorbeeld te nemen aan enkele landen om ons heen die het begrip 'eindexamen' niet kennen en leerlingen op andere manieren voorbereiden op hun vervolgstudie. Wellicht een agendapuntje voor het nieuwe kabinet.

Pascal Cuypers, Herten

Waar waren jullie?

Dinsdag 27 juni gaan de basisscholen een uur later beginnen. Een prima actie, aangezet door twee basisschoolleerkrachten die 'PO in actie' hebben opgezet. Zij strijden voor een beter salaris en minder werkdruk, in de hoop dat het vak er weer aantrekkelijker op wordt en we ook in de toekomst nog leerkrachten hebben.

Maar bonden, waar waren jullie al die tijd?

Hoe kan het dat jullie deze actie nu ineens ondersteunen en er zelfs mee aan de haal gaan? Wat hebben jullie de afgelopen jaren voor het onderwijs betekend? Een cao waarmee we geen raad weten, met een 40-urige werkweek en terugkomdagen die niemand wil. Met een compensatie zwangerschapsverlofregeling die iedere leerkracht verbaast en veel geld kost. Met de ondersteuning van de Wet werk en zekerheid (WZZ), waardoor er een groot invalprobleem is.

En is er nu al die jaren niemand van jullie die bedacht heeft dat het salaris van de basisschoolleerkracht met een hbo-opleiding onterecht vele malen lager is dan het salaris van de leerkracht uit het voortgezet onderwijs, die hetzelfde vak uitoefent en ook een hbo-opleiding heeft? Ga je schamen! CNV, AOB, AVS, FNV en alle andere vakbonden, hef jezelf op. Ga aan het werk en laat 'PO in actie' vanaf nu alle onderhandelingen voeren namens alle leerkrachten van het basisonderwijs. Zij verdienen het!

Esther Pleij, directeur basisschool de Keizerskroon, Pijnacker

Bonden, hoe kan het dat jullie deze actie nu ineens ondersteunen en er zelfs mee aan de haal gaan?

Bibebweigeraar

Max Pam mag dan maar een man kennen die weigerde zich door Bibeb te laten interviewen (O&D, 21 juni) ik ken er nog een: Henk Gortzak, destijds Tweede Kamerlid voor de CPN. Hij kwam op een avond thuis en zei: 'Bibeb wil me interviewen. Daar begin ik natuurlijk niet aan. Zij wil het alleen maar over je seksleven hebben en zeurt daar dan uren over door.' En over zijn seksleven praatte mijn preutse vader zelfs in gezinsverband nooit.

Ruud Gortzak, Bussum

Ik ken nog een Bibebweigeraar: Henk Gortzak, destijds Tweede Kamerlid voor de CPN

Hitte en nathouden

In de rapportage over de problemen met de bruggen in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand wordt vooral gesproken over de uitzetting van het metaal door de hoge temperaturen. (Ten eerste, 20 juni). Daarom probeert men met het nathouden van wegdek en brugdekken het euvel te beperken.

Maar een andere oorzaak wordt niet belicht. Een brug heeft twee landhoofden, zeer waarschijnlijk zijn die gefundeerd op een paalfundering. Na 85 jaar is het niet onmogelijk dat die landhoofden ten gevolge van de jaren en de toegenomen druk van zwaarder verkeer enigszins naar voren zijn gekomen. Het aanpassen van de overgang van landhoofd naar brugdek is iets te regelen met de zogenaamde rij-ijzers, maar dat houdt een keer op. De enige oplossing is dan het vervangen van de landhoofden door een nieuwe en bredere brug.

Frank van Veen, Leiden, oud-hoofd ingenieursbureau

Na 85 jaar is het niet onmogelijk dat de landhoofden enigszins naar voren zijn gekomen

Hoog, hoger

Wat een heerlijkheid dat er door de zomerstop van het voetbal ruimte komt voor verhalen als die van Rob Gollin over polsstokhoogspringen in de sportkatern van 19 juni (Vloon: hoog, hoger). Wat een liefde voor en inzicht in de sport en de sporter.

Meer! Meer! Meer!

Gerard van Breukelen, Ouderkerk a/d Amstel

Wat een liefde voor en inzicht in de sport polsstokhoogspringen, en de sporter

Slaven en bevrijding

Naar aanleiding van het interview met Noraly Beyer (V, 21 juni) over het verdoezelen van het slavernijverleden en de recente discussie over de geringe hoeveelheid feestdagen in Nederland, bedacht ik me dat Keti Koti heel goed een nationale feestdag zou kunnen zijn. Niet alleen op de Antillen, in Suriname en binnen die gemeenschappen is het afschaffen van de slavernij een feest waard.

Ook voor alle andere Nederlanders markeerde dit een definitief verwerpen van oude waarden. Ook 'wij' zijn in zekere zin bevrijd, namelijk van schandelijke praktijken en opvattingen. Weliswaar is die vrijheid van volstrekt andere orde dan de bevrijding van een slaaf, en bleven er in de praktijk helaas ketens van discriminatie; toch of juist daardoor is dit gezamenlijk vieren goed, zeker in de huidige tijd van polarisatie.

Dathet 1 juli vaak heerlijk weer is, maakt Keti Koti ook meteorologisch gezien een goede aanvulling op de huidige set aan feestdagen.

Karlijn Hendriks, Den Haag, geschiedenisdocent

Ik bedacht me dat Keti Koti heel goed een nationale feestdag zou kunnen zijn