Srebrenica-veteranen starten rechtszaak tegen Nederlandse staat

© AFP

Twaalf voormalige militairen die in 1995 in Srebrenica hebben gediend, stellen de Nederlandse staat aansprakelijk omdat ze op ‘een onmogelijke missie’ zijn gestuurd.

Huib De Zeeuw / NRC Handelsblad

De veteranen van Dutchbat III vinden dat de overheid ‘ernstig nalatig en onzorgvuldig is geweest’. Dat laten hun advocaten Michael Ruperti en Klaas Arjen Krikke weten aan persbureau ANP.

Het Nederlandse bataljon Dutchbat kreeg begin jaren negentig de opdracht om in VN-verband de Bosnische enclave Srebenica in het voormalige Joegoslavië te beschermen. Door de opmars van de Servische troepen, onder leiding van generaal Ratko Mladic, vluchten duizenden inwoners van de enclave naar de Nederlandse basis.

De militairen onder leiding van commandant Thom Karremans konden de inwoners niet langer beschermen en verlieten de basis, waarna de Bosnisch-Servische troepen een massaslachting aanrichten. Meer dan 8.000 mannen en jongens werden vermoord. Na deze volkerenmoord kregen de Nederlandse militairen en de overheid veel kritiek omdat ze te weinig zouden hebben gedaan om de massaslachting te voorkomen.

De Nederlandse Minister van Defensie Jeanine Hennis erkende afgelopen zaterdag tijdens Veteranendag dat de opdracht van de Dutchbatters ‘reeds op voorhand- onuitvoerbaar was’. Niet eerder sprak het kabinet zo openlijk de steun uit voor de Nederlandse militairen.