Direct naar artikelinhoud

Grootste windenergieproject op Vlaamse land opgestart in Antwerpen

Archiefbeeld.

In Antwerpen is vandaag het officiële startschot gegeven voor de bouw van negentien windturbines van 3 MW op de rechter Scheldeoever in het havengebied. Het gaat om het grootste onshore windenergieproject in Vlaanderen. De turbines moeten in de loop van volgend jaar operationeel worden en in totaal voldoende stroom produceren voor 40.000 gezinnen. De investering bedraagt 110 miljoen euro.

Het project wordt gerealiseerd door Vleemo, een samenwerking tussen de Vlaamse energiebedrijven Aspiravi en Polders Investeringsfonds.

Volgens de initiatiefnemers is het havengebied een geschikte omgeving voor grote windturbineprojecten omdat er nauwelijks omwonenden zijn die hinder kunnen ondervinden. Het gaat echter wel telkens om complexe dossiers vanwege de veiligheidssituatie - bijvoorbeeld in de omgeving van Seveso-bedrijven - en de aanwezigheid van natuur. Wat dat laatste betreft, is er een samenwerking opgestart met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) om de impact van turbines op de vliegbewegingen van vogels in het havengebied te onderzoeken.

"Windturbines zijn in Vlaanderen een van de voornaamste mogelijkheden op het vlak van hernieuwbare energie en dus erg belangrijk voor onze klimaatdoelstellingen", zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die aanwezig was bij de voorstelling van het project in het Antwerpse stadhuis. "We produceren al windenergie voor 500.000 gezinnen, maar Europa gelooft dat we tegen 2030 voldoende kunnen produceren voor bijna één op de vier Vlamingen. Dergelijke doelstellingen kunnen we echter niet op ons eentje realiseren. Dit project is een belangrijk signaal in de goede richting."

Bourgeois herhaalde ook zijn oproep om niet langer te protesteren tegen de komst van windmolens. "We gaan uiteraard geen windmolens bouwen waar ze geluidsoverlast voor de bevolking veroorzaken, maar windmolens maken gewoon deel uit van ons landschap zoals dat voor de graanmolens het geval was in de middeleeuwen", aldus de minister-president.

Windmolens maken gewoon deel uit van ons landschap zoals dat voor de graanmolens het geval was in de middeleeuwen
Vlaams minister-president Geert Bourgeois