Direct naar artikelinhoud
Economie

Misbruik van machtspositie? Europa onderzoekt AB Inbev

Handel in aandeel AB Inbev hervat

De handel in het aandeel AB InBev is donderdag om 12 uur hervat. Het schoot aanvankelijk ruim 2 procent hoger, tot 117,70 euro. De winst is intussen wat teruggelopen maar het aandeel blijft de sterkste stijger van de Bel20. Eerder vandaag raakte bekend dat de Europese Commissie een onderzoek heeft ingesteld naar de invoerstrategie van Anheuser-Busch InBev op de Belgische biermarkt.

De Commissie vermoedt dat AB InBev een bewuste strategie voert om de zogenaamde parallelle handel van zijn bier uit minder dure landen, zoals Nederland en Frankrijk, naar de duurdere Belgische markt te beperken. Ze gaat na of het bedrijf zich aan bepaalde praktijken schuldig maakt die de mededinging kunnen beperken. Ze spreekt van het veranderen van de verpakking van bierblikjes of -flesjes zodat het moeilijker wordt om ze in andere landen te verkopen. Ook zouden niet-Belgische detailhandelaren door AB InBev minder toegang krijgen tot kortingen en bepaalde producten, om te voorkomen dat ze hun goedkopere producten naar België brengen.

In haar mededeling benadrukt Vestager dat de "sterke positie" van AB InBev op de Belgische markt op zich geen probleem is. Wel wil ze nagaan of de concurrentie kunstmatig belemmerd wordt. "Goedkopere invoer van het eigen bier uit buurlanden buitenhouden zou niet alleen indruisen tegen de belangen van de EU-consumenten, maar ook de mededinging beperken", zegt ze.

De Commissie is niet door een wettelijke termijn gebonden om haar onderzoek af te ronden. De duur hangt af van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de zaak en de medewerking van AB InBev.