Vlaanderen trekt jaarlijks 141 miljoen euro uit voor cultuur

De culturele sector in Vlaanderen kan de komende vijf jaar jaarlijks rekenen op 141.894.860 euro aan subsidies. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) bekendgemaakt. Het geld wordt verdeeld over 207 organisaties. Bijna 100 andere organisaties krijgen geen subsidie (meer).
Jonas Roosens

Honderden cultuurhuizen in Vlaanderen hebben er maandenlang op gewacht, nu zijn ze bekend: de subsidies die de Vlaamse regering voor de periode 2017-2021 aan de culturele sector toekent.

Alles samen trekt Vlaanderen de komende vijf jaar op jaarbasis 141.894.860 euro uit. Dat is 5,6 miljoen euro meer dan tijdens de huidige periode die dit jaar afloopt.

Kunstenorganisaties

Ruim 300 "gewone" kunstenorganisaties hadden een subsidie aangevraagd. 207 krijgen die ook effectief. Gatz benadrukt dat hij de verdeelsleutel baseert op het advies dat een beoordelingscommissie eerder over elke organisatie heeft gegeven. Hoe beter een organisatie presteert, hoe meer geld ze krijgt.

Alle instellingen die een beoordeling "zeer goed" tot "goed" hebben gekregen, krijgen een subsidie. Het gaat om 188 organisaties die jaarlijks samen ruim 74 miljoen euro krijgen. Gemiddeld krijgen zij 14 procent meer dan in de huidige periode. Uitschieters zijn huizen als Abattoir Fermé en het Kaaitheater.

Tegelijk moeten deze 188 organisaties leven met het feit dat Gatz hen minder subisidies toekent dan de beoordelingscommissie had geadviseerd. Met het geld dat de minister op die manier uitspaart, ondersteunt hij ook organisaties die een beoordeling "voldoende" hebben gekregen. Op die manier krijgen nog eens 19 organisaties jaarlijks samen voor ruim 10 miljoen euro subsidies.

De groep van 207 "gewone" kunstenorganisaties die subsidies krijgen, telt 13 nieuwkomers. Bijna honderd organisaties krijgen dan weer geen subsidie (meer). Het gaat onder meer om de Muziekodroom, de Vaartkapoen, de Nijdrop, Rataplan en vzw Kunst die het kunstenfestival van Watou organiseert. De beoordelingscommissie had een budget van in totaal 106 euro geadviseerd voor de gewone kunstenorganisaties.

Vlaamse kunstinstellingen

Los hiervan krijgen zeven grote kunstinstellingen samen een eigen jaarlijkse subsidiepot van net geen 54 miljoen euro. Dat is 2,3 miljoen euro meer dan in de huidige periode. Het gaat om de Ancienne Belgique, Brussels Philharmonic, Concertgebouw Brugge, deFilharmonie, deSingel, Kunsthuis en Vooruit.

"De Vlaamse Kunstinstellingen hebben een bijzonder belangrijke taak te vervullen de komende vijf jaar", verdedigt Gatz deze keuze. "Ik reken op hen om elk vanuit hun discipline en met hun sterkte de Vlaamse cultuursector verder op de kaart te zetten. Zowel nationaal als internationaal. Ik vraag hen ook uitdrukkelijk om samen te werken met het ruime veld, om beginnende kunstenaars en organisaties onder hun vleugels te nemen en hun expertise met hen te delen. De extra financiering voor deze kunstinstellingen komt zo ook het hele veld ten goede."

Tot slot kent Gatz ook aan drie ondersteunende organisaties geld toe. Het gaat om het Vlaams Architectuurinstituut (625.000 euro), Kunstenpunt (2 miljoen euro) en het Kunstenloket (522.000 euro). Bij die laatste twee instellingen betreft het een verlenging van de huidige subsidie met een jaar.

Het meeste geld gaat uiteindelijk naar podiumkunst, muziek en beeld & audio. Limburg krijgt verhoudingsgewijs weinig subsidies. Volgens Gatz komt dit omdat uit die provincie relatief weinig aanvragen zijn gekomen. Verschillende centrumsteden gaan er dan weer op vooruit.

Meest gelezen