Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Rechterhand Boris Johnson wil nu zelf Cameron opvolgen

De Britse minister van Justitie, Michael Gove, heeft zich kandidaat gesteld als nieuwe leider van de Conservatieven. Hiermee bindt hij de strijd aan met Boris Johnson, terwijl eerder werd verwacht dat Gove als Johnsons tweede man zou fungeren. Johnson zou niet de premier kunnen zijn die het Britse volk nodig heeft, schrijft Gove in een bijdrage op de website van magazine The Spectator waarin hij zijn kandidatuur aankondigt.

Ik heb herhaaldelijk gezegd dat ik geen premier wil worden. Maar sinds donderdag wegen de gebeurtenissen me zwaar' schrijft Gove. 'Ik wilde een team achter Johnson opbouwen zodat een Brexiteer ons naar een betere toekomst kon leiden. Maar ik ben met tegenzin tot de conclusie gekomen dat Boris dat leiderschap niet op zich kan nemen en niet opgewassen is tegen de taak die voor hem ligt.'

Woensdag verstuurde Gove's vrouw, Sarah Vine, een email aan haar echtgenoot, met per ongeluk een verkeerde geadresseerde in de cc. Daarin adviseerde ze hem concrete afspraken te maken met de in haar ogen onbetrouwbare Johnson, alvorens hem te steunen in zijn strijd om het premierschap. Hem was een interessante positie beloofd.

Twitter bericht wordt geladen...

Boris Johnson, die aan het roer van de Brexit-campagne stond, zal zich vanmiddag om half 1 kandidaat stellen als leider van de Conservatieven. De Britse premier Cameron kondigde zijn ontslag aan nadat de Britten tijdens het referendum van vorige week beslisten om uit de Europese Unie te stappen.

Ongeveer gelijktijdig met Gove, kondigde de huidige minister van Energie, Andrea Leadsom, haar kandidatuur aan.

Twitter bericht wordt geladen...

Strijd barst los

Ook de Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft zich zoals verwacht officieel kandidaat gesteld om de mogelijke opvolger te worden van premier David Cameron. May maakte in een gastbijdrage in de krant The Times bekend dat ze kandidaat is om voorzitter van de conservatieve Tories te worden.

May was, net als Cameron, tegen een Brexit. Tijdens de toespraak waarmee ze haar kandidatuur donderdag officieel aankondigde, zei ze geen haast te hebben met het activeren van artikel 50, de exitclausule en dat de uittreding van de EU meerdere jaren gaat duren. Wel beloofde ze dat het Verenigd Koninkrijk onder geen beding alsnog in de EU blijft. 'Brexit is Brexit', aldus Theresa May.

Naast Johnson, Gove en May zullen ook minister van Werkgelegenheid en Pensioen Stephen Crabb en de oud-minister van Defensie Liam Fox meedoen aan de strijd om het Conservatieve leiderschap. Daarmee hebben vijf bewindslieden officieel hun kandidatuur aangekondigd. Met de verwachte aankondiging van Johnson zouden in totaal zes personen de strijd met elkaar aangaan om Camerons positie.