Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Omstreden 'Bestraffer' beëdigd als nieuwe president Filipijnen

Rodrigo Duterte is donderdag voor een termijn van zes jaar beëdigd als president van de Filipijnen. De omstreden ex-burgemeester en aanklager deed zijn bijnaam 'de Bestraffer' direct eer aan door een 'genadeloze' en 'aanhoudende' strijd tegen de misdaad te beloven.

Duterte waarschuwde ook zijn ambtenaren dat corruptie niet door de vingers wordt gezien. De harde taal komt niet als een verrassing. De 71-jarige Filipijnse politicus gaat er prat op dat hij keihard optreedt tegen misdadigers.

Als burgemeester van Davao City voerde hij al een zerotolerancebeleid. De stad van anderhalf miljoen inwoners veranderde van de 'moordhoofdstad' van de Filipijnen in wat reisorganisaties de vreedzaamste stad van Zuidoost-Azië noemen.

Toch toonden mensenrechtenorganisaties en de invloedrijke Rooms-Katholieke Kerk zich bezorgd over de verdachte omstandigheden waarin misdadigers vaak aan hun einde kwamen. Duterte ontkent echter iets te maken te hebben met doodseskaders die drugshandelaren, criminelen, bendeleden en andere ordeverstoorders uit de weg zouden ruimen.

Doodstraf

De nieuwe president heeft al aangekondigd dat hij de doodstraf weer wil invoeren in het Aziatische land. Veiligheidstroepen mogen volgens Duterte schieten om te doden. "Als jullie mijn land verwoesten, vermoord ik jullie", waarschuwde hij criminelen deze week in een toespraak in Davao.

Duterte wil net als in Davao een verbod op alcohol en tabak en hij wil een avondklok voor kinderen invoeren. Geweld tegen mediavertegenwoordigers die niet 'de waarheid' vertellen is volgens de nieuwe president in veel gevallen gerechtvaardigd. "Als je een hoerenjong bent, loop je de kans slachtoffer te worden van een geweldsdaad", zei de zestiende president van de Filipijnen.

Donald Trump

Met zijn harde woorden wist Duterte in de verkiezingen in mei een ruime meerderheid voor zich te winnen. Duterte behoort niet tot een van de welgestelde politieke clans die voorheen de Filipijnen regeerden. Hij is vooral populair onder de mensen uit de middenklasse, die zich bedreigd voelen door criminaliteit en falende overheden. Ze nemen zijn opschepperij over bijvoorbeeld affaires na gebruik van viagrapillen op de koop toe.

Zijn manier van optreden doet denken aan die van Donald Trump in de strijd om de Republikeinse presidentsnominatie in de Verenigde Staten. Volgens Duterte gaat de vergelijking met de Amerikaanse miljardair echter mank, omdat Trump een fanaat is en hij niet.