Direct naar artikelinhoud
Rock Werchter

Boze festivalgangers: "Eerst file-ellende, nu amper plaats op de campings"

Al sinds de vroege uurtjes vanochtend heerst er chaos op de wegen naar Werchter. Vele mensen staan al uren aan te schuiven om een plaatsje te kunnen bemachtigen op een van de (modderige) campings. Nu blijkt er ook daar nog amper plaats te zijn, de festivalgangers reageren razend. "De slechtste organisatie van Europa", klinkt het onder meer op Twitter. Om 14 uur gaf de Engelse rockgroep The London Souls de aftrap op de main stage.

De crewparking werd intussen afgesloten omdat auto's er zich hopeloos vastreden. En wie het aan de Rock Village probeert, krijgt te horen dat dat op eigen risico is. "Als ik niet meer wegraak, zullen ze me pas maandag komen slepen", aldus onze showbizzjournaliste Annelies Roebben.

Het terrein zelf ligt er voorlopig wel oké bij: veel zand, maar dat kan de pret uiteraard niet drukken. De organisatoren werkten de afgelopen tijd met man en macht om het festivalterrein zo droog mogelijk te krijgen. Zo werd de voorbije dagen nog 4.000 ton zand aangebracht. Velen houden echter hun hart vast hoe het terrein er over enkele uren en dagen zal uitzien.

"Gebruik de randparkings"
Vanochtend vroeg was het al heel druk op de parkings, de campings en alle wegen daarnaartoe. VRT-journaliste Hannah Eeckhout sprak van "een drukte van jewelste". "De straat loopt vol met mensen die hun spullen naar de camping zeulen: trolly's, valiezen, grote plastic zakken, natuurlijk ook tenten, heel veel curverboxen, sixpacks bier en kratten wijn. Uiteraard hebben mensen ook aan spullen tegen de regen gedacht", klinkt het.

Het verkeer verloopt chaotischer dan vorig jaar omdat -ondanks het feit dat wegens de wateroverlast het aantal parkings in de omgeving van de festivalweide gehalveerd is- er toch veel festivalgangers een parkeerplaats zoeken. Het Vlaams Verkeerscentrum doet een dringende oproep om de randparkings op de Heizel en in Haasrode te gebruiken.

"Zeer druk in omgeving van Haacht"   
"Het is vooral zeer druk in de omgeving van Haacht, waar velen de parking aan die zijde van de festivalweide nog willen bereiken terwijl die momenteel vol zit. Alle bestuurders hebben er dus alle belang bij om de adviezen die worden meegegeven op de borden van de snelwegen te volgen en de auto te parkeren op parking C van de Heizel of op de Brabanthal of de kazerne van Heverlee aan de afrit Haasrode van de E40", aldus Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Dertig extra bussen
De organisatoren van Rock Werchter hebben zowel vanuit parking C als Haasrode pendelbussen voorzien die de festivalgangers naar de festivalweide brengen en terug. Vanuit Haasrode is het De Lijn die dit vervoer organiseert. De vervoersmaatschappij heeft hiervoor 30 extra bussen ingezet, bovenop de 60 bussen die festivalgangers vanuit het station van Leuven naar de festivalweide vervoeren. Deze ritten zijn telkens gratis voor wie in het bezit is van een festivalticket. "Er is momenteel zowel op parking C als in Haasrode nog plaats zat", aldus Bruyninckx.

Op Twitter doken vannacht en vanochtend alvast getuigenissen op van mensen die al urenlang in de file stonden en geen parkeerplaats konden bemachtigen. Er wordt geklaagd over het ontbreken van informatie. Sommigen zijn al sinds gisterenavond onderweg.

Strenge controles
Net als bij het concert van AC/DC in mei zijn er ook nu aan de inkom van de festivalweide uitgebreide controles voorzien met behulp van metaaldetectoren. Het is ook verboden om niet-drinkbare vloeistoffen en gels mee binnen te nemen in verpakkingen groter dan 100 ml of met een totaal volume van meer dan 1 liter. Volgens burgemeester Dirk Claes (CD&V) van Rotselaar verlopen de controles aan de ingang echter vrij vlot en is er nauwelijks sprake van filevorming.

Paul McCartney
Op de eerste festivaldag is het vooral uitkijken naar ex-Beatle Paul McCartney, die van 21.30 uur tot 23.45 uur geprogrammeerd staat. Op de main stage concerteren na The London Souls ook Kaiser Chiefs, Jake Bugg, Ellie Goulding en Disclosure. Op de nevenpodia spelen ondermeer James Blake, Years & Years en New Order en is om 18.40 uur Gutterdämmerung te zien, een stomme film met bekende figuren zoals Iggy Pop, Lemmy en Slash die begeleid wordt door een liveband en vuurwerksalvo's. Gutterdämmerung wordt omschreven als "een rockopera voor de 21e eeuw". De eerste festivaldag is niet uitverkocht, maar de organisatoren maken nog geen cijfers bekend over het aantal aanwezigen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

De parking van The Hive was rond de middag compleet volzet.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...