Europa onderzoekt eventueel machtsmisbruik AB InBev

De Europese Commissie gaat onderzoeken of AB InBev zijn machtspositie op de Belgische biermarkt heeft misbruikt om de invoer van zijn bier uit buurlanden te belemmeren. Als dat het geval is, is dat in strijd met de EU-mededingingsregels.

De Commissie vermoedt dat AB InBev een bewuste strategie voert om de zogenoemde parallelle handel van zijn bier uit minder dure landen, zoals Nederland en Frankrijk, naar de duurdere Belgische markt te beperken.

"De sterke positie van AB InBev op de Belgische biermarkt is geen probleem", benadrukt Europees Commissaris Margrethe Vestager in een persbericht. "We willen er echter voor zorgen dat er binnen de Europese eengemaakte markt geen mededingingsbelemmeringen zijn voor de handel in bier. Goedkopere invoer van bier uit buurlanden buitenhouden zou niet alleen indruisen tegen de belangen van de EU-consumenten, maar ook de mededinging beperken."

Een onderzoek moet nu duidelijk maken of dat ook effectief het geval is geweest. Zo zal er onder meer worden nagegaan of de verpakking van de bierblikjes- of flesjes veranderd werd zodat het moeilijk is om ze in andere landen te verkopen.

Meest gelezen