"ABVV-topvrouw vergist zich van vijand"

PVDA-voorzitter Peter Mertens vindt dat de Vlaamse ABVV-topvrouw Caroline Copers zich van vijand vergist met haar kritiek op PVDA en dat Vlaanderen "nood heeft aan heel links in alle diversiteit, om de rechtse lawine van besparingen en inleveringen te stoppen". PVDA kan volgens Mertens immers het debat aanscherpen en een "krachtige sociale oppositie voeren die wel degelijk weegt op het beleid".

"Een stem voor PVDA is niet nuttig", had Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaamse ABVV, gezegd. De uithaal naar extreemlinks is opvallend, want verschillende mensen van de socialistische vakbond staan op 25 mei op PVDA-lijsten. Copers houdt echter vast aan de "bevoorrechte band" met SP.A.

"Ik heb het boek van Peter Mertens (PVDA-voorzitter) en zijn partijprogramma gelezen. Het is goed geschreven, maar ik ben niet overtuigd", aldus Copers. "Het is allemaal erg theoretisch en ik zie niet echt werkbare oplossingen. Dan is het beter een nuttige stem uit te brengen."

Mertens wijst de kritiek van Copers op zijn boek van de hand. Hij zegt over "tientallen concrete voorstellen" te beschikken om de sociale zekerheid te herfinancieren, de gezondheidszorg beter uit te bouwen en te investeren in publiek onderwijs en innovatief onderzoek, naast het "tot in de details uitgewerkte" voorstel voor een vermogensbelasting in het PVDA-programma. Hij ziet PVDA daarom als "één van de delen van een breed front tegen het neoliberalisme".

Op het vlak van die vermogensbelasting ziet de PVDA-voorzitter ook een mogelijke overeenstemming met het ABVV. "Bij mijn weten hebben ook de vakbonden steeds gepleit voor een vermogensbelasting, binnen het kader van het Financieel Actienetwerk", aldus Mertens, die bovendien stelt dat zijn partij op de Europese vakbondsbetoging van 4 april nog de steun kreeg van "duizenden vakbondsleden".

"We zijn geen pastoors die stemadvies geven"

Copers beloofde ook nog dat de vakbond in de laatste weken voor de verkiezingen voluit in het offensief zal gaan tegen de N-VA en rechts in het algemeen. "We zijn geen pastoors die stemadvies geven, maar we moeten de gevolgen toch durven uitleggen", zegt Copers. "Het is belangrijk dat we goed uitleggen hoe rechts bijvoorbeeld zieke mensen als profiteurs afschildert."

"Ik maak mij zorgen over wat er staat te gebeuren", zegt Copers, die waarschuwt voor de plannen van N-VA. "Realiseert een Ford-werknemer die op 25 mei op N-VA stemt en zijn fabriek eind dit jaar ziet dichtgaan, zich dat hij zijn werkloosheidsuitkering na twee jaar kan verliezen?" Volgens Copers is de tegenstelling tussen links en rechts nu veel scherper dan vier jaar geleden.

Het Vlaams ABVV organiseert vrijdag en zaterdag in Blankenberge zijn vierjaarlijks statutair congres, dat speciaal vervroegd werd om voor de verkiezingen te vallen. Belangrijkste thema's zijn de gevolgen van de staatshervorming op Vlaams niveau en de ontwikkeling van een duurzame economie.

Meest gelezen