Celstraffen voor Litouwse dieven van pesticiden en gps-toestellen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft maandag een Litouwse bende veroordeeld voor het stelen van gps-toestellen en pesticiden. Twaalf leden kregen celstraffen van acht maanden met uitstel tot drie jaar effectief. Een dertiende kreeg een boete.

jatimmermans

De bende opereerde vanuit Antwerpen en pleegde de feiten tussen maart 2010 en april 2011. Een eerste groep onder leiding van Mantas M. concentreerde zich op de diefstal van gps-systemen en autoradio's. Rolandas S. en Mantas N. hadden speciale werktuigen om de toestellen te verwijderen. Ze sloegen toe in Wuustwezel, Hove, Edegem, Nijlen, Lier, Sint-Niklaas en Beveren. Antanas Z. zocht afnemers in Litouwen en Mantas M. ronselde truckers om de buit naar hun vaderland te transporteren.

Graangewassen

Een tweede groep richtte zich op de diefstal van herbiciden en pesticiden voor graangewassen. Ook die werden naar Litouwen vervoerd, waar de vader van één van de beklaagden een landbouwbedrijf had.

Bij de firma Scam in het Waalse Fernelmont werd in de nacht van 26 op 27 april 2011 voor 104.179 euro aan producten gestolen. Egidijus C., Mantas T. en Egedijus B. konden aan de diefstal gelinkt worden. Een maand eerder was er bij diezelfde firma ook al voor 220.620 euro gestolen, maar daarvoor werden ze vrijgesproken.

De rechtbank tilde er zwaar aan dat Mantas M. en Mantas N. na een kort verblijf in de gevangenis opnieuw strafbare feiten hadden gepleegd.

Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER