Deze Ikea-meubels moet je niet meer in elkaar schroeven maar klikken

© Ikea

Ikea wil afstappen van de schroevenset die je niet mag vergeten mee te nemen om alle meubelonderdelen aan elkaar te schroeven. ‘Klikken gaat sneller en is efficiënter voor mensen die vaak verhuizen.’

svg

Wat als... je geen schroeven meer kon kwijtraken tijdens het monteren van je Ikea-meubel omdat je er simpelweg geen meer nodig hebt? Met die vraag ging Ikea aan de slag en ontwikkelde het een nieuw ‘legpuzzelsysteem’ voor bepaalde designs.

Drie jaar geleden al startte de Zweedse meubelgigant met het experimenteren voor alternatieve monteertrucjes. Nu lijkt de oplossing definitief gevonden: in plaats van schroeven wil het bedrijf systematisch overstappen op een gebruiksvriendelijk kliksysteem.

© Ikea

Het eerste design dat in alle landen veranderd zal worden, is de houten Lisabo-tafel (zie foto bovenaan). Het enige wat de klant nog zal moeten doen, is de vier poten vastklikken aan het tafelblad.

Verhuizen

‘We hebben testen gedaan waarbij gelijkaardig meubilair volgens de traditionele wijze op 24 minuten werd gemonteerd, terwijl het nieuwe klik- en schuifsysteem slechts 3 minuten in beslag nam’, aldus Jesper Brodin van Ikea in het architectuurmagazine Dezeen. ‘Bovendien is het demonteren van onze meubels minder evident dan ze monteren, hebben we gemerkt. In deze moderne tijden, waarin mensen meermaals verhuizen, moeten we daar ook rekening mee houden.’