Spaans trio krijgt Pritzkerprijs

Bibliotheek de Krook, van de hand van RCR Arquitectes, opent volgende week haar deuren in Gent. © David Van Hecke

Rafael Aranda (L), Carme Pigem (R) en Ramon Vialta. © AFP

thumbnail: Bibliotheek de Krook, van de hand van RCR Arquitectes, opent volgende week haar deuren in Gent.
thumbnail: Rafael Aranda (L), Carme Pigem (R) en Ramon Vialta.

De Krook is nog niet open, of er is al reden tot feesten. Het Spaanse architectuurbureau RCR, dat een team vormt met Coussée & Goris, krijgt de Pritzkerprijs.

Geert Sels

De Pritzkerprijs is met zijn 100.000 dollar de hoogste internationale onderscheiding voor architectuur. Het is de eerste keer dat de prijs naar een trio gaat: het Spaanse architectuurbureau RCR Arquitectes. De jury beschouwt de Catalanen die al dertig jaar samenwerken als een Drie-eenheid. Met de nieuwe marsrichting lijkt de periode van starchitects als Zaha Hadid, Rem Koolhaas en Frank Gehry afgesloten.

RCR Arquitectes is een onverstoorbaar bureau. Het is nooit ingegaan op de lokroep van Barcelona. In plaats daarvan zijn ze in Olot, in het noordoosten van Spanje, dicht bij hun roots gebleven. De ruwe Pyreneeënlandschappen en vulkaangesteenten hebben hen geïnspireerd bij hun werk.

‘Hun vormtaal is ontleend aan het landschap. Ze is abstract en ruw. Hier in België wilden ze altijd naar de brutalistische gebouwen van Juliaan Lampens gaan kijken’, zegt Klaas Goris in onze krant. Coussée & Goris, het bureau waarvan Goris deel uitmaakt, werkte in België samen met RCR. Dat gebeurde voor het gelauwerde crematorium Hofheide in Holsbeek.

De Pritzkerjury haalt het gemeenschapsdenken van het bureau aan. In Barcelona integreerde het een kleuterschool, bibliotheek en bejaardenwoningen.

Een overzicht van enkele werken:

© Hisao Suzuki/Pritzker Architecture Prize

© Hisao Suzuki/Pritzker Architecture Prize

© Hisao Suzuki/Pritzker Architecture Prize

© Hisao Suzuki/Pritzker Architecture Prize