Kattenklauw

Stevenen we af op een nieuwe Koude Oorlog nu Europa klauwt naar de Russische beer? Doemt er in de eurozone een nieuwe recessie op waar ook België onder zal lijden? Het zijn maar enkele vragen die we ons stellen, nu de ­Europese leiders strengere sancties hebben afgesproken tegen Rusland. Details volgen vandaag, maar zoals ­verwacht wordt de bewegingsvrijheid van nog meer ­Poetin-getrouwen ingekrompen. De staatsbank zal geen Europees kapitaal meer kunnen ophalen. En zowel de energiesector als het militaire echelon worden getroffen door een verbod op de verkoop van hoogtechnologisch materieel. Er moest iets gebeuren na het neerhalen van vlucht MH17. Europa moest ondanks dreigementen met lede ogen aanzien hoe Rusland zonder omzien zware ­wapens bleef leveren en hoe de separatisten de plaats van de ramp bleven onteren. Een opgestoken middenvinger die kon tellen.

Peter Mijlemans

Maar de hardste maatregelen ooit? Poetin echt in het hart raken, doet Europa niet. Uit eigenbelang. Het is een ferme uithaal. Maar Europa probeert geheel naar eigen traditie de kool en de geit voor de verschillende lidstaten te sparen. Alleen de staatsbank komt in het vizier, gewone Russische banken kunnen met hun collega’s nog zaken doen. De gasindustrie, waar zo veel ­Europese landen afhankelijk van zijn, blijft buiten schot. Militair embargo? De lidstaten mogen de huidige orders nog uitvoeren. Frankrijk en Groot-Brittannië mogen nog ­innen. Het zijn sancties die op een weegschaaltje zijn af­gewogen. Ze beogen een beetje impact op de Russische economie, en zo weinig mogelijk gevolgen voor de Euro­pese economie, die nog niet veel tegenslagen kan verwerken. Maar in Duitsland, waar de industrie het hardst kan lijden, is ondertussen doorgedrongen dat instabiele Europese staten aan de grens met Rusland een grotere impact kunnen hebben dan een slabakkende Russische economie.

De verhouding tussen het Westen en Rusland is op het laagste pitje gedraaid in decennia. Toch verwacht niemand dat er een nieuwe Koude Oorlog op komst is. De kaarten liggen anders. Rusland is een kapitalistisch land pur sang. Het beleid is er afgestemd op economie en niet meer op ideologie, zeker in Poetin-kringen als het om persoonlijke financiële belangen gaat. Al weet je nooit hoe de eigengereide leider reageert op deze kattenklauw. Nog een litteken, misschien kickt hij er wel op. En dan zal Europa toch verder moeten gaan dan de voorzichtige stap – verstandig maar niet ‘historisch’ – die nu is gezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen