Direct naar artikelinhoud
Update

'Berging lichamen Zuid-Koreaanse veerboot kan maanden duren'

De berging van lijken uit de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol kan één of twee maanden duren. Dat heeft het hoofd van de reddings- en bergingsoperatie vandaag laten weten. De berging van slachtoffers, onder wie veel kinderen, is al een paar dagen in volle gang. De werkzaamheden worden bemoeilijkt door slecht zicht onder water en de sterke stroming. Waarschijnlijk zijn 273 mensen nog in het schip.

Duikers boven de gezonken veerboot Sewol.

Duikers hebben zeker drie lijken gezien door een raam in de gezonken veerboot, zo werd vandaag bekend. Het dodental stijgt daarmee tot 32. Ze konden de lichamen niet meenemen. Tekenen van leven troffen de duikers niet aan.

De rederij van het rampschip ligt in Zuid-Korea onder vuur. Het bedrijf, Chonghaejin Marine, heeft een slechte staat van dienst op veiligheidsgebied, meldde het persbureau Yonhap vandaag. Schepen van het bedrijf zijn 'iedere twee tot drie jaar' betrokken geweest bij botsingen, of motorstoringen.

Kapitein gearresteerd

De kapitein van de woensdag gekapseisde veerboot is gisteren opgepakt en aangeklaagd. De 69-jarige Lee Joon Seok wordt van vijf zaken verdacht, waaronder het verlaten van het schip, nalatigheid, het veroorzaken van letsel en het feit dat hij geen andere schepen om hulp heeft gevraagd.

Ook twee van zijn bemanningsleden hadden zich volgens de autoriteiten meer om de veiligheid van de 475 passagiers moeten bekommeren, meldt CNN. Het aantal bevestigde doden staat op 29.

Naar schatting worden nog ongeveer 270 mensen vermist. Duikers waren gisteren door de romp van het schip geklommen en hebben kort twee scheepsdekken afgespeurd voordat ze door het slechte weer moesten stoppen.

Aan boord van de veerboot bevonden zich meer dan 300 leerlingen van een Zuid-Koreaanse middelbare school. De adjunct-directeur van de school, die zelf als een van de eerste passagiers gered werd, heeft gisteren zelfmoord gepleegd, zo meldde de politie.

Lee stond niet op brug
Over de oorzaak van de ramp voor de kust van Zuid-Korea is nog niets duidelijk. Wel is bekend dat kapitein Lee niet op de brug stond toen het schip kapseisde: een derde officier had zijn plek achter het roer net overgenomen. Dat is een gangbare procedure tijdens de normaal gesproken 13,5 uur durende reis.

Na een eerste verhoor beantwoordde Lee enkele vragen van journalisten. Op South Korean TV vertelde hij dat alle passagiers tijdens de ramp in eerste instantie werd opgedragen op hun plek te blijven. Voordat hij het evacuatiebevel gaf, moest iedereen 'stand-by blijven' vanwege de sterke wind, het koude water en omdat er geen reddingsboot was.

Reddingswerkers speuren rond de gezonken veerboot naar overlevenden.
'Berging lichamen Zuid-Koreaanse veerboot kan maanden duren'
Nabestaanden zijn bijeen op de middelbare school waarvan veel leerlingen op de veerboot zaten voor een uitje.
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden van de scheepsramp.