© EPA

1 / 2
thumbnail: null

Toma Nikiforov is tevreden en opgelucht met zijn bronzen plak

Toma Nikiforov heeft voor de enige Belgische medaille gezorgd op het WK judo in Astana (Kazachstan). In de categorie tot 100 kg won de Brusselaar, nummer 12 van de wereld, zijn kamp om het brons tegen de Fransman Cyrille Maret, nummer 8 van de wereld, met ippon.

Het zag er nochtans lange tijd niet geweldig uit voor Nikiforov. Hij had zich geblesseerd aan zijn hand en stond drie strafpunten tegen één in het krijt. Maar dan op vijf seconden van het einde besliste hij zijn duel met ippon.

'Ik ben heel blij en opgelucht. Het was echt een overwinning in de slotseconde door de blessure aan mijn hand', legt Toma Nikiforov uit. 'Ik had krampen in mijn eerste duel van de herkansingen (tegen Tuvshinbayar Nadan) en die kwamen terug vanaf de eerste seconde in het duel om het brons. Het was heel zwaar omdat ik niet kon doen wat ik wou. Het is daarom dat ik ook drie strafpunten heb genomen. Maar ik ben er wel het hele gevecht in blijven geloven. Na mijn derde strafpunt heb ik risico's genomen. Hij maakte een fout en ik kon winnen met ippon. In eerste instantie kwam ik naar hier voor goud, maar ik ben tevreden met deze bronzen medaille. Ik ben tenslotte ook nog maar 22 jaar en het was een goed jaar', eindigt Nikiforov, die ook al een bronzen medaille veroverde op de Europese Spelen in Bakoe en de Masters in Rabat.

Yu Song (+78 kg) en Ryunosuke Haga (-100 kg) veroveren goud

De Chinese Yu Song (28) is op het WK judo in Astana wereldkampioene geworden in de categorie +78 kg. Ze versloeg in de finale de Japanse Megumi Tachimoto (26). De Japanner Ryunosuke Haga (24) behaalde in de categorie tot 100 kg zijn eerste wereldtitel door in de finale de Duitser Karl-Richard Frey (24) te verslaan.

Voor Yu Song is 2015 ondertussen een erg succesvol jaar. In mei had ze ook al de Aziatische kampioenschappen naar haar hand gezet. De Japanse Kanae Yamabe (24) en de Cubaanse Idalys Ortiz (25), de olympische kampioene, veroverden brons.

De wereldtitel van Ryunosuke Haga was de verrassing van de dag. Hij toonde zich onverslaanbaar in al zijn gevechten. De bronzen medailles gingen naar de Belg Toma Nikiforov (22) en de Duitser Dimitri Peters (31).

Teddy Riner (+100 kg) pakt zijn achtste wereldtitel

De Fransman Teddy Riner (26) heeft zaterdag op het WK judo in Astana geschiedenis geschreven in de categorie +100 kg. De Fransman behaalde zijn achtste wereldtitel en dat is een absoluut record. Riner werd zeven keer wereldkampioen in de categorie +100 kg en één keer in de open categorie.

In de finale versloeg Riner de Japanner Ryu Shichinohe (26). De bronzen medailles waren voor de Georgiër Adam Okruashvili (26) en de Oekraïner Iakiv Khammo (21). Op de Spelen in Londen 2012 pakte Riner ook de olympische titel.